Nieuwe dinosaurussoort na 40 jaar ontdekt in museumkelder dankzij hun grote neus

 

 ©  John Sibbick, University of Portsmouth

Er is een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Dat schrijft The Guardian. Opvallend: de botten van de soort in kwestie werden decennia geleden al teruggevonden, maar worden nu pas als nieuwe soort geclassificeerd. Met dank aan hun karakteristieke neus.

jvhBron: The Guardian

De brighstoneus simmondsi, genoemd naar de vindplaats (Brightstone, op het Engelse eiland Wight) en de ontdekker (Keith Simmonds), zou stammen uit het vroege Krijttijdperk, ongeveer 125 miljoen jaar geleden. De brightstoneus zou naar schatting ongeveer 8 meter lang geweest zijn, en zo’n 1.000 kilogram gewogen hebben.

Amateur-archeoloog Simmonds vond de botten oorspronkelijk in 1978 op het eiland Wight, en vervolgens opgeslagen in het lokale museum. Pas veertig jaar later werden ze door wetenschappers grondig bestudeerd, wat nu dus heeft geleid tot de ontdekking dat het gaat om een niet eerder ontdekte soort. “Het is dezer dagen vrij gangbaar dat nieuwe soorten eerder in kelders van musea gevonden worden dan in de natuur”, aldus Jeremy Lockwood van de Universiteit van Portsmouth.

Lockwood deed op het eiland onderzoek naar herbivore dinosaurussen, toen hij op de botten stootte en tot de vaststelling kwam dat het om een nieuwe soort ging: met dank aan de karakteristieke neus van de brightstoneus. Andere herbivoren zoals de iguanodon hebben een platte neus, terwijl de brightstoneus een rond exemplaar torste. De brightstoneus had ook meer tanden, omdat planten in het vroege Krijttijdperk schaars waren. De soort moest daarom ook moeilijk verteerbare planten als naalden en varens eten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten