NASA waarschuwt: asteroïde even groot als Eiffeltoren komt (in december) op aarde af

© Reuters

Een asteroïde zo groot als de Eiffeltoren stevent momenteel op de aarde af, dat zegt de NASA. Er is echter geen paniek nodig: volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zal de rots onze planeet met 3,8 miljoen kilometer missen.

jvhBron: The Independent

De 330 meter brede asteroïde 4660 Nereus zou de aarde passeren op 11 december. Volgens de NASA is de kans klein dat de rots een gevaar vormt: uit berekeningen zou blijken dat de asteroïde onze planeet de komende decennia nog 12 keer voorbijvliegen, op 14 februari 2060 het dichtst: op “amper” 2 miljoen kilometer. Ter vergelijking: de afstand tussen de aarde en de maan is 384.400 kilometer.

Het bestaan van de asteroïde werd in 1982 ontdekt. Die is interessant voor wetenschappers, omdat ze door haar dichte baan bij de aarde potentieel bereikbaar is voor ruimtetuigen. Er bestaan momenteel geen plannen voor zo’n expeditie, maar dat scenario werd in het verleden al meermaals overwogen.

Het is niet ongewoon dat grote asteroïden de aarde naderen. In maart kwam nog een rots zo groot als de Golden Gate-brug in San Francisco op 2 miljoen kilometer van onze planeet. NASA classificeert asteroïdes als “potentieel gevaarlijk” als ze de aarde naderen op minder dan 7,5 miljoen kilometer en een diameter van meer dan 150 meter hebben.

Lees ook

Nu in het nieuws