Elon Musk verkoopt voor 5 miljard dollar aan Tesla-aandelen “om te voldoen aan mijn belastingverplichtingen”

 

 ©  AP

Tesla-topman Elon Musk heeft voor ongeveer 5 miljard dollar aandelen van de autofabrikant verkocht. Eind vorige week vroeg hij zijn Twittervolgers of hij al dan niet 10 procent van zijn aandelen moest verkopen. 58 procent van de 3,5 miljoen stemmers vond dat hij dat moest doen.

adb, jvhBron: BELGA

Uit documenten die werden ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC blijkt nu dat Musk, ’s werelds rijkste man, maandag ongeveer 930.000 aandelen verkocht heeft met een waarde van 1,1 miljard dollar. Later deze week volgde de verkoop van nog eens 3,6 miljoen aandelen, ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar.

Dat geld zal Musk naar eigen zeggen gebruiken “om te voldoen aan zijn belastingverplichtingen”, een verwijzing naar een discussie op sociale media over belastingontwijking door multimiljardairs. Uit het document blijkt trouwens ook dat Musk de verkoopsprocedure al op 14 september had opgestart, weken voor hij op Twitter de vraag stelde.

LEES OOK. Elon Musk liet Twitter beslissen over verkoop Tesla-aandelen, maar wat zit er écht achter? “Dit bewijst nog eens wat voor sluwe vos hij is” (+)

Het is de eerste keer sinds 2016 dat Musk Tesla-aandelen verkoopt. Al is dat relatief: Musk beschikt nog steeds over voor 183 miljard dollar aan Tesla-aandelen. Het Tesla-aandeel ging maandag en dinsdag hard onderuit op Wall Street, maar kon woensdag een deel van dat verlies goedmaken. De aandelen zijn dus maandag verkocht tegen een lagere prijs dan wanneer Musk dat voor zijn tweet gedaan zou hebben. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten