Trump moet documenten over bestorming Capitool voorlopig niet vrijgeven

 

 ©  AFP

De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet de documenten over de volledige communicatie in aanloop naar de bestorming van het Capitool voorlopig niet vrijgeven. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank donderdag beslist. Twee dagen eerder had een rechter in Washington nog beslist dat die documenten ten laatste vrijdag overhandigd moesten worden aan een onderzoekscommissie in het Huis van Afgevaardigden.

adbBron: BELGA, Reuters

De rechter oordeelde dinsdag dat het algemeen belang lag in “het faciliteren van de wens van de wetgevende en uitvoerende macht om te bestuderen wat leidde tot de gebeurtenissen op 6 januari” en dat de honderden documenten daarom uit de archieven vrijgegeven moesten worden. Trump ging tegen die uitspraak in beroep.

De schorsing die donderdag beslist werd, mag geenszins worden uitgelegd als een beslissing ten gronde, oordeelden de rechters van het hof van beroep. Het gaat om een tijdelijk uitstel tot de behandeling ten gronde van het beroep, die gepland staat voor 30 november.

Trump wil vermijden dat de documenten over de bestorming van het Capitool publiek worden. Hij beroept zich daarvoor op het “executief voorrecht”, dat hem zou toestaan om bepaalde informatie achter te houden voor het Congres of de rechtbanken. In de uitspraak van dinsdag erkende de rechter dat dat voorrecht inderdaad bestaat, maar dan om de regering te beschermen en niet één individu dat bovendien geen president meer is.

Het onderzoekscomité wil aan de hand van de documenten nagaan wat Trumps rol was in de rellen van 6 januari en de bestorming van het Capitool, toen daar Joe Bidens verkiezingsoverwinning gevalideerd werd.

Lees ook

Nu in het nieuws