WikiLeaks-oprichter Assange mag in gevangenis trouwen met moeder van zijn twee kinderen

Julian Assange begin 2020. ©  REUTERS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag in de gevangenis in Londen, waar hij al sinds 2019 zit, met zijn partner Stella Moris trouwen. Een woordvoerder van de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh vertelt aan Britse media dat het verzoek van Assange “op de gebruikelijke manier is ontvangen, overwogen en verwerkt door de gevangenisdirecteur, net als voor elke andere gevangene”.

Bron: BELGA

Moris en Assange, die samen twee kinderen hebben, ontmoetten elkaar in 2011 toen Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen woonde. Er is nog geen datum voor de bruiloft. Hun zonen Gabriel (4) en Max (2) zijn Britse staatsburgers.

Assange, Australisch staatsburger, wordt in de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionage en het verspreiden van staatsgeheimen. Er lopen een heleboel aanklachten tegen hem en hij riskeert er in totaal tot maximaal 175 jaar cel.

Uitleveringsverzoek

De VS hebben een uitleveringsverzoek uitstaan, dat eerder dit jaar door een Britse rechter werd afgewezen. De omstandigheden in Amerikaanse gevangenissen zouden kunnen leiden tot zelfmoordpogingen volgens psychiaters van Assange.

De VS zijn tegen de afwijzing in beroep gegaan bij een Engels gerechtshof. Ze vinden dat de WikiLeaks-oprichter een proces in de VS wél aankan. Het hof heeft nog geen uitspraak gedaan over de uitlevering.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt