Gemengde reacties op klimaatakkoord: van “bla bla bla” van Greta Thunberg over “zwak akkoord” tot “we gaan de goede kant op”

© Het Nieuwsblad

Het klimaatpact van Glasgow is er. Na twee weken onderhandelen, en ruim 24 na de deadline, ondertekenden de 197 aanwezige landen eindelijk een overeenkomst. Maar die kan niet op eenstemmig applaus rekenen. Klimaatactiviste Greta Thunberg toont zich niet enthousiast en ook Greenpeace spreekt van een “zwak akkoord’ dat geen antwoord biedt op de klimaatcrisis. Andere organisaties, zoals het WWF of de Klimaatcoalitie in ons land, zien het positiever: “We gaan de goede kant op”.

Bron: belga

Klimaatactiviste Greta Thunberg is niet echt tevreden met wat er uiteindelijk uit de bus is gekomen in Glasgow. De 18-jarige Zweedse schreef op Twitter: “Cop26 is voorbij. Hier is een korte samenvatting: Bla, bla, bla. Maar het echte werk gaat door buiten deze zalen. En we zullen nooit opgeven, nooit.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. 197 landen bereiken akkoord op klimaattop in Glasgow

Greenpeace: zwak akkoord

Het slotakkoord van de klimaattop COP26 in Glasgow is zwak en biedt geen antwoord op de klimaatcrisis die ons nu al bedreigt. Grote beslissingen worden doorgeschoven naar volgend jaar. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace in een eerste reactie op het akkoord dat zaterdag in de Schotse stad werd bereikt.

Ze vindt ook dat België “eens te meer een belabberde beurt maakte”. Volgens Greenpeace hangt de doelstelling om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius aan een zijden draadje, onder meer omdat er in Glasgow nieuwe achterpoortjes werden gecreëerd voor grote vervuilers.

Vanuit Greenpeace België komt er ook kritiek op de “belabberde beurt” die België maakte. “Vooral Vlaanderen zet de hakken in het zand”, zegt Joeri Thijs, de woordvoerder van Greenpeace België. “De Vlaamse regering kwam met een haastig en ondermaats klimaatkladje en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir had zelfs het lef om tijdens de top een lagere klimaatdoelstelling voor ons land te eisen. Dit is ronduit beschamend.”

Greenpeace België roept de verschillende regeringen in het land op om samen te werken. “Vooruitgang op het internationale klimaattoneel wordt bepaald door de nationale ambities van landen. De Belgische klimaatinspanning moet zo snel mogelijk verdeeld worden en omgezet in krachtig en onderling coherent beleid op alle niveaus. In 2022 wordt immers van alle landen verwacht dat ze meer ambitie aan de dag leggen om de kloof met de 1,5 graden Celsius-doelstelling te dichten”, besluit Thijs.

Oxfam: “Leiders niet wakker”

“Het is duidelijk dat sommige wereldleiders denken dat ze niet op dezelfde planeet leven als ons”, zegt Gabriela Bucher, uitvoerend directeur van Oxfam International. “Geen droogte, branden en stijgende zeespiegel kunnen hen doordringen van de noodzaak om te stoppen met CO2- en methaanuitstoot.” Volgens hen is het duidelijk dat “onze leiders nog steeds niet wakker zijn.”

Oxfam noemt de oproep om tegen eind volgend jaar de reductiedoelstellingen voor 2030 te versterken wel “een belangrijke stap”. Vooral de rijke landen zullen gehoor moeten geven aan die oproep en hun doelstellingen op elkaar moeten afstemmen, luidt het. “Ondanks jaren van overleg blijven de emissies stijgen en zijn we gevaarlijk dicht bij het verliezen van deze race tegen de klok.”

“Bespottelijk” vindt Oxfam dan weer het feit dat rijke landen slechts akkoord gingen met “beperkte” financiering voor bijstand aan economisch kwetsbare landen die na klimaatrampen moeten heropbouwen.

Oxfam België vindt het tot slot betreurenswaardig dat de regio’s en de federale regering in België het niet eens zijn geraakt over duidelijke doelstellingen. De organisatie neemt daarbij Vlaanderen onder vuur.

“Ondanks het feit dat de Europese Commissie België vraagt om zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 47 procent te verminderen, weigert de Vlaamse regering, die 60 procent van de Belgische uitstoot voor haar rekening neemt, om haar uitstoot voorlopig met meer dan 40 procent te verminderen”, zegt Alba Saray Pérez Terán, klimaatspecialist bij Oxfam België.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) eiste dat de Europese Commissie de inspanning die België moet doen, nog naar beneden bijstelt. Ze argumenteerde dat het niet kan dat Oost-Europese landen tot 40 procentpunten minder moeten doen dan landen in West-Europa.

WWF: “We gaan de goede kant op”

Milieuorganisatie WWF vindt dat er op de klimaattop in Glasgow vooruitgang is geboekt. “Er zijn nu nieuwe kansen voor landen om waar te maken wat ze weten dat er moet worden gedaan om een klimaatcatastrofe te voorkomen”, luidt het.

De tekst van het akkoord is volgens WWF “verre van perfect”, maar het gaat de goede kant op. De organisatie vindt het onder meer belangrijk dat de essentiële rol van de natuur wordt erkend. 

“De natuur heeft eindelijk zijn rechtmatige plaats veroverd op COP26. Leiders erkennen eindelijk dat actie om de natuur te beschermen en te herstellen centraal moet staan in onze reactie op de klimaatcrisis, samen met een volledige transformatie van het energiesysteem”, zegt Manuel Pulgar-Vidal, WWF-topman voor Klimaat en Energie.

Volgens WWF is het houden van de opwarming van de aarde onder 1,5°C nog steeds mogelijk, zolang wordt voortgebouwd op het momentum en de wereldwijde reactie op de klimaatcrisis wordt opgeschaald. “Maar het venster sluit snel, dus het is tijd voor wereldleiders om al hun beloften na te komen om de toekomst te garanderen die we allemaal willen en verdienen.”

Klimaatcoalitie: “Verre van volmaakt, maar toch een impuls”

Het akkoord van de klimaattop in Glasgow, is “verre van volmaakt, maar geeft niettemin een impuls aan de strijd tegen de klimaatcrisis”. Dat zegt Klimaatcoalitie, een vzw die ruim 80 Belgische organisaties verenigt waaronder vakbonden, middenveldorganisaties en milieubewegingen.

Het delicate compromis moet nu worden vertaald naar ambitieuze en solidaire maatregelen, zegt de Klimaatcoalitie. “We zijn opgelucht dat landen hun engagementen eindelijk in jaren en niet meer in decennia uitdrukken”, klinkt het. “Na lange jaren van stilstand, kunnen we eindelijk hopen dat deze tekst een springplank vormt voor een mondiale verhoging van de ambitie.”

Dat over steenkool wordt gesproken in de finale tekst, vindt de Klimaatcoalitie “een fundamentele stap voorwaarts”, ook al is de formulering afgezwakt. Er is sprake van een vermindering van steenkoolgebruik, en niet van uitfaseren. “Eindelijk stappen we af van een oud taboe: fossiele brandstoffen als oorzaak van de klimaatcrisis”, aldus de organisatie.

De Klimaatcoalitie ziet voorts vooruitgang in procedures, maar niet in middelen. “Positief is dat rijke landen de financiering voor klimaatadaptatie zullen verdubbelen. Maar concrete engagementen om de financieringskloof te dichten, ontbreken”, luidt het. De financiering voor de schade door klimaatrampen wordt “eindelijk een vast agendapunt”, maar ook daar blijft het op vlak van middelen bij ad hoc engagementen, stelt de coalitie vast.

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten