WK KWALIFICATIES. Harry Kane schiet Engeland naar WK met vier goals in aframmeling van San Marino, Italië moet barrages spelen na 0-0 tegen Noord-Ierland

 ©  ISOPIX

De groepsfase van de Europese WK-kwalificatie loopt op zijn einde. Maandag werkten drie groepen hun laatste wedstrijden af en er stond nog heel wat op het spel. Italië moet na een teleurstelling in Noord-Ierland barrages spelen om naar het WK te mogen, terwijl Engeland zich plaatste na een monsterzege tegen San Marino. Een overzicht van alle duels.

Laurens Van Heuverswijn

Werk aan de winkel voor Italië. De Azurri zijn er (nog) niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor het WK in Qatar in 2022. De ploeg van Roberto Mancini geraakte maandagavond niet voorbij het nietige Noord-Ierland in groep C.

Zwitserland, dat thuis met 4-0 won tegen Bulgarije, sprong zo op de slotspeeldag nog over Italië en mag zijn koffers al maken. Italië kan als tweede in zijn groep nog een WK-ticket te pakken krijgen via de play-offs. Die worden eind maart gespeeld. Van de tien tweedes uit de WK-kwalificatiepoules en de twee beste (nog niet gekwalificeerde) groepswinnaars uit de Nations League, kunnen nog drie landen zich plaatsen voor het WK. In totaal zullen er zo dertien Europese landen aanwezig zijn in Qatar. Naast Italië is er met Portugal nog een tweede topland dat eind maart nog aan de bak moet in de barrages, die op 26 november worden geloot.

 ©  AP

Engeland is wél al zeker van zijn plaats op het WK. En dat heeft het in grote mate te danken aan Harry Kane. Engeland klopte San Marino maandagavond met 0-10, de aanvaller van Tottenham scoorde vier keer. Vrijdag tegen Albanië (5-0) was Kane ook al goed voor een hattrick. Engeland werd met een puike 26 op 30 groepswinnaar. Het Polen van Robert Lewandowski mag naar de finales.()

Groep C: Noord-Ierland - Italië 0-0

Werk aan de winkel voor Italië. De Azurri zijn er (nog) niet in geslaagd om zich te kwalificeren voor het WK in Qatar in 2022. De ploeg van Roberto Mancini geraakte maandagavond niet voorbij het nietige Noord-Ierland in groep C. Italië kan als tweede in zijn groep nog een WK-ticket te pakken krijgen via de play-offs. Die worden eind maart gespeeld.

Groep C: Zwitserland - Bulgarije 4-0

Zwitserland had een achterstand van twee doelpunten in het doelpuntensaldo van Groep C op Italië, dat naar Noord-Ierland mocht op de laatste speeldag. Met Bulgarijë kregen de Zwitsers ook een kans om het ticket in Groep C rechtstreeks te grijpen. De Zwitsers scoorden vroeg in de tweede helft twee keer via Noah Okafor en Ruben Vargas, waardoor ze het rechtstreekse ticket in handen hadden.

Marko Gavranovic zette de Zwitsers op rozen met de 3-0, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. De ingevallen Cédric Itten zette al na vier speelminuten toch diezelfde score op het bord. Remo Freuler maakte het feestje compleet met de 4-0 in het slot. De Zwitsers gaan, omdat Italië niet verder geraakte dan een 0-0 gelijkspel op bezoek bij Noord-Ierland, rechtstreeks naar het WK volgend jaar.

Groep F: Israël - Faroër Eilanden 3-2

Groep F: Oostenrijk - Moldavië 4-1

De onvermijdelijke Marko Arnautovic maakte al na vier minuten de opener voor de Oostenrijkers, rechtsachter Christopher Trimmel verdubbelde die voorsprong in het midden van de eerste helft. Na de rust diepte de thuisploeg de voorsprong verder uit: Arnautovic scoorde vanop elf meter de 3-0. Moldavië scoorde voor de statistieken nog een goaltje tegen, Dejan Ljubicic deed hetzelfde voor de thuisploeg. Beide teams gaan niet naar het WK.

 ©  AFP

Groep F: Schotland - Denemarken 1-0

Denemarken was al zeker van de kwalificatie voor het WK in Qatar, maar moest wel nog naar Schotland afreizen voor de laatste wedstrijd. Schotland wist ook waar het aan toe was:strijden voor barrages dankzij een zekere tweede plaats in de groep. De Schotten wonnen het duel dankzij een doelpunt van John Souttar.

Groep I: Albanië - Andorra 1-0

Groep I: Polen - Hongarije 1-1

De Polen kwamen thuis op achterstand tegen de Hongaren,die daarvoor Andras Schäfer dankten.

 ©  REUTERS

Het duurde tot in de tweede helft voor de Polen langszij kwamen en zich op de tweede plaats in de groep nestelden. Het was Karol Swiderski die de 1-1 maakte. Hongarije vocht echter terug en maakte er nog 1-2. Voor Polen maakte dat echter niet uit: zij gaan naar de barragewedstrijden voor het WK.

Groep I: San Marino - Engeland 0-8

De Three Lions stonden met onder meer Emile Smith-Rowe, Conor Coady en Jude Bellingham aan de aftrap, terwijl de wedstrijd nog wel van belang was voor de Engelsen. San Marino is echter een voetbaldwerg, dus Gareth Southgate nam het risico graag. Harry Maguire kopte dan ook na zes minuten al de 0-1 binnen. Bukayo Saka maakte er al snel 0-2 van, terwijl Harry Kane zijn dertiende interlandgoal van 2021 maakte vanop de stip. Op het halfuur stond er al een veertiende treffer (0-4) op zijn conto. Kane had de smaak te pakken, want hij scoorde zijn derde van de avond op penalty al in minuut 39 en zijn vierde in minuut 42.

In de tweede helft ging Engeland verder met een 0-7 en 0-8 via Smith Rowe en Tyrone Mings, terwijl San Marino met tien eindigde na rood voor Dante Rossi. Tammy Abraham mocht invallen bij de bezoekers en maakte de negende Engelse goal. De Engelse fans riepen op een tiende goal, Saka bediende hen op hun wenken.

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten