Afgezette Aung San Suu Kyi aangeklaagd vanwege “verkiezingsfraude” bij parlementsverkiezingen 2020

 

 ©  AFP

Aung San Suu Kyi, de in februari afgezette regeringsleider van Myanmar, zal in beschuldiging worden gesteld van “verkiezingsfraude” bij de parlementsverkiezingen van 2020, die haar partij met een aardverschuiving won. Dat hebben de staatsmedia dinsdag gemeld. Er lopen al een groot aantal rechtszaken tegen haar.

Bron: BELGA

Ze zal worden vervolgd voor “verkiezingsfraude”, meldt de krant Global New Light of Myanmar, zonder verdere details te geven. Vijftien andere ambtenaren, onder wie oud-president Win Myint, die ook bij de staatsgreep van februari werd gearresteerd, zullen voor hetzelfde misdrijf worden vervolgd.

De militaire junta heeft haar bewind gerechtvaardigd door zich te beroepen op “enorme onregelmatigheden” bij de verkiezingen van november vorig jaar. Internationale waarnemers hadden de verkiezingen destijds in het algemeen nochtans “eerlijk en vrij” genoemd.

De nieuwe aanklacht tegen de voormalige winnares van de Nobelprijs van de Vrede komt een dag na de vrijlating van de Amerikaanse journalist Danny Fenster, die een paar dagen geleden werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar in Myanmar.

Huisarrest

De 76-jarige Aung San Suu Kyi staat onder huisarrest sinds haar arrestatie bij de staatsgreep op 1 februari. Sinds juni staat ze terecht voor een hele reeks misdrijven, waaronder illegale invoer van walkietalkies, opruiing, omkoping en aanzetten van verstoring van de openbare orde. Ze wordt ook beschuldigd van het overtreden van Covid-maatregelen.

De militaire coup in februari maakte een einde aan een tien jaar durende democratische overgang. Sindsdien heeft het leger een bloederige onderdrukking van de tegenstanders uitgevoerd. Meer dan 1.250 burgers werden al gedood en bijna 7.300 mensen werden opgesloten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten