KI Gent beslist eind december over regelmatigheid van onderzoek naar Schild & Vrienden

 
Gent -

In de zaak rond Schild & Vrienden beslist de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling op 28 december over de regelmatigheid van het onderzoek. Hans Rieder, de advocaat van Dries Van Langenhove, wil grote delen van het onderzoek nietig verklaard zien omdat het uitgevoerd werd door een volgens hem partijdige onderzoeksrechter.

Simon DekaezemakerBron: Belga

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van de Pano-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Van Langenhove officieel in verdenking gesteld.

Wraking onderzoeksrechter

De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Dossinkazerne in Mechelen. Intussen is Van Langenhove Kamerlid, verkozen op een lijst van Vlaams Belang. De plenaire vergadering van de Kamer heeft in maart zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven en volgde het advies van de commissie Vervolgingen.

LEES OOK. Onderzoeksrechter Serlippens stapt zelf op in zaak Dries Van Langenhove

De Gentse raadkamer moet beslissen of Dries Van Langenhove en de andere verdachten zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden, maar de verdediging van Van Langenhove diende een verzoekschrift tot bijkomende onderzoekshandelingen in. Het verzoekschrift kwam er na de beslissing van onderzoeksrechter Annemie Serlippens om zich terug te trekken na het wrakingsverzoek van Van Langenhove, die aanvoerde dat Serlippens partijdig was.

Raadkamer

De verdediging van Van Langenhove verwees naar tweets die Serlippens had geliket, waaruit zou blijken dat ze vooringenomen was tegen zijn cliënt. Volgens Rieder ging de “elitaire” onderzoeksrechter ook in de fout door “linkse, onnozele voorwaarden” aan zijn cliënt op te leggen, zoals het bezoek aan de Dossinkazerne. Als het onderzoek van de onderzoeksrechter overeind zou blijven, zou dat volgens Rieder “de nekslag voor de rechterlijke overheid” betekenen. Het openbaar ministerie is echter van oordeel dat het onderzoek correct gevoerd werd.

De kamer van inbeschuldigingstelling beslist op 28 december over de regelmatigheid van het onderzoek. Na de beslissing van de KI keert de zaak normaal terug naar de raadkamer in Gent, die moet oordelen over wie zich voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden.

LEES OOK. Advocaat Dries Van Langenhove wil nietigheid van onderzoek onderzoeksrechter: “Linkse, onnozele voorwaarden”

Lees ook

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent