Situatie aan grens tussen Polen en Wit-Rusland escaleert: veiligheidstroepen zetten waterkanon en traangas in

 © Reuters

De situatie aan de grens met Wit-Rusland en Polen escaleerde dinsdag. In het Poolse grensdorp Kuznica hebben Poolse veiligheidstroepen traangas afgevuurd op stenengooiende migranten. Dat heeft het Poolse ministerie van Defensie dinsdag gezegd. Volgens het persbureau Reuters zijn er waterkanonnen ingezet. De migranten zouden intussen naar hun tentenkamp zijn teruggekeerd.

Bron: Belga, Reuters

“Kuznica: migranten vallen onze soldaten en officieren aan met stenen en proberen de omheining te vernietigen om Polen binnen te komen”, tweette het Poolse defensieministerie. “Onze troepen hebben traangas gebruikt om een eind te maken aan de agressie van de migranten.”

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Poolse defensieministerie meende eveneens dat Wit-Rusland de migranten stungranaten (niet-dodelijke granaten die geluid en licht produceren, red.) gegeven had. Een Poolse agent heeft mogelijk een schedelbreuk opgelopen. “Helaas is als gevolg van de aanval door mensen die naar de Wit-Russische grens gedreven werden, een politieagent ernstig gewond geraakt”, tweette de politie.

Moskou heeft het gebruik van waterkanonnen en traangas tegen migranten aan de grens veroordeeld. “Het gedrag van Poolse zijde is absoluut onaanvaardbaar”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. “Ze overtreden alle juridische normen.”

 

 ©  AFP

De EU beschuldigt het Wit-Russische regime ervan mensen met leugens naar de Poolse grens te lokken. President Loekasjenko ontkent dat mensen vanuit Afghanistan en het Midden-Oosten in Wit-Rusland worden binnengelaten en op een georganiseerde manier naar de EU-buitengrens gebracht.

Maandag nam ontslagnemend Duits bondskanselier Angela Merkel al contact op met Loekasjenko om het probleem te bespreken. De Franse president Emmanuel Macron had dan weer een lang telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin, die Loekasjenko politiek steunt. (pjv)

Lees ook

Nu in het nieuws