Pandora Papers: Chileense president overleeft stemming over afzetting

Sebastian Piñera mag aanblijven als president. ©  AFP

De in opspraak gekomen Chileense president Sebastian Piñera mag aanblijven als president. In de Senaat werd dinsdag geen tweederdemeerderheid gevonden voor de afzetting van de president.

Bron: BELGA

Met de stemming komt een einde aan de afzettingsprocedure. Vorige week had een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, waar de oppositie het overwicht heeft, nog ingestemd met de afzetting van de president. 

Ook de Senaat wordt door de oppositie gedomineerd, maar daar is een tweederdemeerderheid (29 stemmen) nodig. Uiteindelijk stemden dinsdag 24 senatoren voor en 18 tegen de afzetting. Er was ook één onthouding. 

De afzettingsprocedure was door de oppositie gestart nadat Piñera in opspraak kwam door de publicatie van de Pandora Papers. Hij wordt erin gelinkt aan de verkoop van het mijnbedrijf Dominga via een vennootschap van zijn kinderen, voor 152 miljoen dollar. Een groot deel van de operatie vond plaats op de Britse Maagdeneilanden. De president heeft de beschuldigingen tegengesproken. Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart.

LEES OOK. OVERZICHT. Deze bekende Belgen en buitenlanders duiken op in Pandora Papers en dit wordt hen verweten (+)

Op 21 november vindt in Chili de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Piñera, die president was tussen 2010 en 2014 en opnieuw sinds 2018, mag zich geen kandidaat meer stellen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten