Tom Pidcock doet eindelijk het verhaal achter zijn ‘wonderbaarlijk’ looptochtje van 5 km: “De lijn was een beetje… niet zo juist”

 

 ©  rr

Februari 2021. De atletiek- en wielerwereld weten niet wat ze zien op Strava: Tom Pidcock die amper 13’25” deed over een looptocht van 5 kilometer. “Een fout van de GPS”, klinkt het nadat de Britse renner bakken kritiek krijgt. Tien maanden later doet de olympische kampioen mountainbike eindelijk het echte verhaal achter zijn wonderbaarlijke ‘prestatie’.

Vincent Van GenechtenBron: Rouleur

Het begon met een fier bericht over zijn loopprestatie en eindigde in een storm op sociale media. De looptocht van Pidcock, waarbij de renner van Ineos - Grenadiers volgens zijn data amper zeven seconden boven het Europese record op de weg bleef, kon op weinig sympathie rekenen in de atletiekwereld. Zo berekende iemand dat de afstand slechts 4,7 kilometer was. En er zouden nog wel meer fouten zitten in de GPS-gegevens.

“Tom zit verveeld met de situatie”, liet zijn Belgische begeleider Kurt Bogaerts weten. “Hij wou tegen enkele vrienden bewijzen dat hij sneller kon lopen dan vijftien minuten over vijf kilometer, wat hij ooit al eens gedaan heeft. Toen hij die tijd van 13’25” zag, was hij fier. Dat er wellicht een foutje in de meetapparatuur is geslopen, is niet zijn fout. Hij had ook zeker niet de intentie om te bedriegen.”

 

 ©  BELGA

In een interview met Rouleur doet de winnaar van de Brabantse Pijl nu zijn verhaal.

“Ik zat eerst op een Wahoo (merk van fietscomputers, red.) en ben dan bij Ineos overgeschakeld op Garmin”, aldus de Brit. “Ik had mijn Garmin-horloge uitgedaan om op te laden, waarna de datum en zo verkeerd stond. Blijkbaar was ook de GPS een beetje mis, maar ik vond destijds een ideale plek om te lopen. Ik dacht: Als ik drie rondjes doe, dan heb ik 5 kilometer. Het begon ook wat bergaf, zoals bij Eliud Kipchoge tijdens de marathon (wereldrecordhouder op die afstand, red.). Ik liep dus, nam alles op en er kwam 5 kilometers op mijn horloge.”

Na het WK veldrijden komt officiële tijd op de 5 km

Intussen weet Pidcock wel dat zijn tijd niet correct was. “Het was geen 5 kilometer want de lijn was… een beetje niet zo juist. Ik weet het niet, maar de meting was wat verkeerd. Maar goed nieuws: ik ga een nieuwe 5 kilometer doen. Nike heeft me laten weten dat ze mij er eentje willen laten lopen in hun testcenter in Oregon. Dus na het WK veldrijden (29-30 januari in Arkansas, red.) ga ik ernaar toe. Het was sowieso het idee om in die periode proberen onder de 15 minuten te lopen op 5 kilometer. Anders is het een beetje nutteloos, niet? We zullen wel zien.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten