Kerstmarkt kan doorgaan in Gent, maar wel met mondmasker en controle op coronapas

 ©  fvv

GENT -

Voor de Zesdaagse en de kerstmarkt in Gent lijken de strengere coronaregels voorlopig geen hindernis te zijn. Alles wijst erop dat de Winterfeesten door kunnen gaan, al zullen bezoekers wel een mondmasker moeten dragen en zal er een controlesysteem opgezet moeten worden.

Bert Staes

De vierde coronagolf rolt over Gent: sinds het begin van de pandemie zijn er nog nooit zoveel positieve testen afgelegd onder de Gentenaars als nu. Dinsdag werd een nieuw dagrecord gevestigd.

De alarmsignalen staan op rood, maar voor twee grootschalige evenementen lijkt dat voorlopig geen zware gevolgen te hebben: de Zesdaagse en de kerstmarkt van de Gentse Winterfeesten.

Het zag er woensdagavond naar uit dat zowel de Zesdaagse als de Gentse Winterfeesten kunnen doorgaan. Het is nog wachten op de precieze regels van de verstrengingen die premier Alexander De Croo bekendmaakte, maar te grote obstakels waren niet meteen te zien.

Zo wordt het verplicht op alle evenementen om een Covid Safe Ticket te hebben en een mondmasker te dragen. Dat is al het geval op de Zesdaagse in ’t Kuipke en zal ook mogelijk gemaakt moeten worden op de kerstmarkt en de Gentse Winterfeesten.

Mondmaskers verplichten is niet zo moeilijk, maar voor de controle op het Covid Safe Ticket zou de kerstmarkt wel in- en uitgangen moeten krijgen. Hoe dat in zijn werk zou moeten gaan, is nog onduidelijk.

Gent heeft ervaring met het afsluiten van markten zoals de Vrijdagmarkt en openbare feestzones zoals de Overpoort. Vaak worden daar stewards en dranghekken ingeschakeld. Maar de zone van de Gentse Winterfeesten en de kerstmarkt is wel heel ruim en midden in de stad gelegen.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zit donderdag samen met de lokale crisiscel in Gent om de nieuwe coronaregels te bespreken, maar niks wijst erop dat er grootschalige annuleringen zullen volgen.

Aangeboden door onze partners