Antwerp Giants verliest nipt laatste Europese duel van eerste ronde in Bergen, Last 16 brengt attractieve groep

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

In deze “Belgische Europese” wedstrijd, de laatste van de eerste ronde van de FIBA Europe Cup, was de winst enkel voor het prestige. De Giants waren immers al zeker van kwalificatie voor de Last 16 en de Henegouwers waren uitgeschakeld. Bergen zegevierde in de Mons Arena na een aangename partij versus Telenet Giants Antwerp met 84-80.

Patrick Ceulemans

Voor de partij begon kende Telenet Giants Antwerp ook al zijn tegenstrevers voor de Last 16 (tweede fase) van de FIBA Europe Cup. “We komen in poule J terecht met het Italiaanse Reggio Emilia, Kiev uit Oekraïne en het Duitse Crailsheim met onze landgenoot Elias Lasisi (ex-Leuven Bears, Limburg United en Oostende). Een attractieve poule waar we weer met ambitie van start gaan,” zei coach Christophe Beghin.

De Last 16 van de FIBA Europe Cup gaat op 8 december van start en eindigt op 9 februari. Het schema van de wedstrijden wordt in de loop van donderdag vrijgegeven. Van de vier poules van vier is de top 2 geplaatst voor de kwartfinales. Vanaf dat moment is het knock-out systeem aan de orde.

Begin december recupereren de Giants ook de Amerikaan Markel Brown. Als de Sinjoren “au grand complet” in december ook in Europa de tweede fase kunnen aanvatten, mogen ze een stek in de Final 8 (kwartfinales) van de FIBA Europe Cup ambiëren.

Voor de Europese geschiedenisboeken

De laatste wedstrijd van de eerste ronde was dus louter voor de Europese geschiedenisboeken. Bergen miste Justin Cage en Mu Pasalic en Telenet Giants Antwerp het Amerikaans trio Phil Cofer (ziek), Matt Tiby (ziek) en Markel Brown (hamstring). Het eerste kwart bracht nauwelijks afscheiding en via Cameron Krutwig en een bom van Jean-Marc Mwema ging het naar een 17-17 tussenstand na het eerste kwart. Beide coaches gaven hun jonge Belgische spelers vele speelminuten.

In het tweede schuifje zorgde Niels De Ridder met een driepunter voor een 22-23 Antwerps bonusje. Bergen bleef wel lichtjes domineren en deed dat collectief. Emmanuel Nzekwesi en David Nichols loodsten Bergen na 30-27 en 35-34 en ondanks een driepunter van de jonge Quinten Smout naar een 43-37 voorsprong halfweg. In het derde schuifje namen de Henegouwers afstand via de met driepunters uitpakkende Marcus Tyus en Emmanuel Nzekwesi: 59-50 en 68-53. In het slotkwart werd Dennis Donkor na een lichte onsportieve fout, gevolgd door een technische fout nog uitgesloten.

De verdiende zege voor Bergen kwam tevens na een late remonte (84-80) niet meer in gevaar.

BERGEN : Neri 5, Mintogo 8, Mortant 12 , Nichols 15 , Nzekwesi 12 , Marinelli 8 , Penava 10 , Tyus 6, Hodge 0 , Henson 10

ANTWERP GIANTS : Fridriksson 10, Van Den Eynde 11? D’Espallier 2 , T. De Ridder 4 , N. De Ridder 11 , Rogiers 4 , Hands 8, Smout 3, Krutwig 16 , Mwema 6, Donkor 7

Aangeboden door onze partners