Meer dan helft van horeca heeft zaken rond coronaregels niet op orde

 

Meer dan de helft van de horecazaken is nog steeds niet volledig in orde met het naleven van de coronaregels. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid. Van de 3.936 gecontroleerde horecazaken was veertig procent niet conform. Bij 1.128 gecontroleerde horecazaken was er geen (correct werkende) CO₂-meter.

Marc Klifman

Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid die voor corona vooral controleerden op de verkoop van tabak en alcohol aan minderjarigen, zijn sinds de pandemie fulltime bezig met het nagaan of de coronamaatregelen correct worden nageleefd.

LEES OOK. Luchtkwaliteit is cruciaal, maar regels voor horeca werden al meermaals afgezwakt: “Recept voor corona-uitbraken”

Uit cijfers sinds de heropstart van de horeca op 9 juni tot eind oktober blijkt dat er nog steeds veel inbreuken worden gepleegd. De FOD Volksgezondheid heeft 3.936 horecazaken gecontroleerd. Daarvan bleek 40 procent conform de regels, meer dan de helft van de gecontroleerde zaken dus niet. “Er werd onder meer gecontroleerd op het correct dragen van het mondmasker bij het personeel”, zegt woordvoerster Wendy Lee. “Maar ook of er alcoholgel voorradig is, en of er een CO₂-meter op een zichtbare plaats stond opgesteld.”

Dat laatste blijkt niet altijd het geval. Bij 1.128 van de gecontroleerde horecazaken was er geen correct werkende CO₂-meter, goed voor 28 procent. Er waren ook tien horecazaken waar het CO₂-gehalte boven de 1.200 pmm ging.

Met de zopas aangekondigde regels die strenger worden, gaat de FOD Volksgezondheid de komende dagen en weken zeker verder met grondige controles in horecazaken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten