Hongerstakende ex-president van Georgië “in levensgevaar”

 

 ©  BELGAIMAGE

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili, die sinds zijn terugkeer uit ballingschap gevangen zit en al 50 dagen in hongerstaking is, riskeert te overlijden als hij niet verzorgd wordt in een beter uitgerust ziekenhuis. Dat heeft een dokter die hem onderzocht vrijdag gezegd.

Bron: BELGA

Op 1 oktober keerde Saakasjvili na acht jaar ballingschap terug naar Georgië, waar de autoriteiten hem onmiddellijk hebben opgepakt. Hij begon een hongerstaking uit protest tegen zijn opsluiting. 

Donderdag viel hij flauw tijdens een overleg met zijn advocaten. Dokter Guiorgui Grigolia, die hem na het incident onderzocht, vertelde aan het Franse persagentschap  AFP dat zijn leven in gevaar is en dat hij onverwijld naar een burgerlijk ziekenhuis moet worden overgebracht. Hij verwees daarbij naar hart- en neurologische problemen bij zijn patiënt.

Op 8 november werd Saakasjvili overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. Hij zei te vrezen voor zijn leven en zei ook fysiek te zijn mishandeld door zijn bewakers.

Saakasjvili was van 2004 tot 2013 president van Georgië en werd in 2018 bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel wegens machtsmisbruik. Hij stelt dat zijn vervolging politiek gemotiveerd is.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten