Hier gaan ze zelfs BV’s thuis testen: “We moeten super streng zijn want we kunnen geen coronabesmetting riskeren”

Bart De Bie test woordvoerder Filip Van Vlem van AED Studio’s. 

Bart De Bie test woordvoerder Filip Van Vlem van AED Studio’s. © Dirk Kerstens 

Holidayn On Ice-tourmanager Jurian Mulder en covid compliance officer Patrick Neumaier. 

Holidayn On Ice-tourmanager Jurian Mulder en covid compliance officer Patrick Neumaier. ©  Dirk Kerstens

1 / 2
Lint -

Televisie maken in tijden van corona: het is een uitdaging op zich. Zeker als er zoals in de AED Studio’s in Lint zes producties tegelijk lopen. Testen is het toverwoord. 4.500 keer lieten acteurs, artiesten en crew zich daar de jongste weken al testen, elke keer opnieuw. Internationale show zoals Holiday On Ice creëerden er zelfs hun eigen bubbel voor zeventig medewerkers.

Patrick Poppe

Opnames voor Familie in studio’s 1 en 2, voor Loïctussen 2 vuren in studio 5, repetities voor Holiday on Ice in studio 7, Dancing with the stars in studio 9, de finale van Belgium’s got talent in studio 12 en de Wannabe’s voor Ketnet in studio 14: het is drukker dan ooit in Lint. Soms werken er meer dan vijfhonderd mensen tegelijk en dus is het in het eigen interne testcentrum hectischer dan bij de verkeersleiding van de luchthaven van Zaventem.

“Geen enkele productie of show kan zich uitbraken en een uitval permitteren en dus hebben we hier in september een eigen testcentrum opgestart”, zegt verantwoordelijke Bart De Bie van Medical Training Academy. “We doen hier dagelijks drie soorten tests, met de hypermoderneste sneltesten die al na een minuut een uitslag aanduiden, de PCR-tests en de tests op antilichamen. De PCR-test doen we alleen als de sneltest positief was of er crew of artiesten van buiten het Schengen-gebied komen en die eerst in quarantaine moeten.”

Die quarantaine kan in een van de 42 hotelkamers of zeventien appartementen op de site. “De productiehuizen hier zijn super super streng”, merkt Bart De Bie. “Dat verklaart waarom we sinds september op ongeveer 4.500 tests maar vijf positieve gevallen hadden. Natuurlijk gaan alle alarmen af er bij een hoogrisicocontact. Een schminkster die een contact had met een besmet iemand zorgde ervoor dat we ’s avonds laat nog de Ronde van Vlaanderen hebben gereden om een hele reeks BV’s thuis te testen. We willen geen risico nemen.”

Schaatsers Petr Perepelkin en Maria Milovanova op het ijs. 

Schaatsers Petr Perepelkin en Maria Milovanova op het ijs. ©  Dirk Kerstens

Eigen bubbel

Bij Holiday On Ice, dat de show Supernova voorbereidt, gaan ze nog verder. Een eigen covid compliance officer – een functie die steeds meer bedrijven hebben – zorgt er voor het goede verloop. “Wij hebben gekozen voor onze eigen bubbel van ongeveer zeventig mensen. Supernova werd al eens afgevoerd zonder één keer gespeeld te zijn”, zegt tourmanager Jurian Mulder. “Dat willen we niet meer meemaken. We repeteren voor de shows van 3 tot 5 december in de Lotto Arena en maken dan een kleine Europese tournee. We hebben daarvoor 38 schaatsers naar Lint gehaald, sommigen uit Rusland, Venezuela of China. Daar kregen ze het Spoetnik-vaccin, maar dat wordt hier niet erkend. Die schaatsers worden dus opnieuw ingeënt.”

Spoetnik-gevaccineerde in quarantaine Pavel Shvetsov. 

Spoetnik-gevaccineerde in quarantaine Pavel Shvetsov. ©   Dirk Kerstens

De Russische schaatser Pavel Shvetsov is een van hen. “Ik kreeg nu Pfizer en zit in quarantaine. Om mijn job te kunnen doen, mogen ze me zo veel vaccineren als ze willen.”

Flexibel

Ook de Belgische productiehuizen hebben inmiddels geleerd enorm flexibel te zijn. “We schuiven voortdurend met schema’s en productiedagen”, zegt Thomas Leysen van Banijay dat in Lint Familie inblikt. “De laatste dagen zijn zwaar geweest doordat er in heel Vlaanderen veel hoogrisicocontacten plaatsvinden. Onze acteurs en crewleden worden hier om de twee dagen getest, maar bij elk verdacht contact zetten we de hele machine van tracing en verplichte quarantaine in gang. Wat we vandaag opnemen, wordt over een drietal maanden uitgezonden, dus er zit wel wat rek op. Een vertraging van meer dan twee weken kan toch voor serieuze stress zorgen. Daarom zijn we heel streng op de set. Alleen voor de opnames zelf, mag het mondmasker af.”

“Elke tv-productie wordt serieus verzwaard door covid en dan heb ik het niet eens over de extra kosten”, zegt ook Gery Bessemans, hoofd productie bij Fremantle dat voor SBS Dancing with the stars en Belgium‘s Got Talent opneemt. “Bij Dancing with the stars zijn honderdtwintig mensen betrokken, dat op zich, is al een heel testverhaal. We passen immers de 3 G’s toe als regel: gevaccineerd, getest of genezen. Anders kom je er niet in. Tests en quarantaine zijn inderdaad part of the job geworden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten