Meisje (11) overleden na CO-intoxicatie, familie van 5 overgebracht naar ziekenhuis

 © IF

Evere -

Een meisje van 11 jaar van Poolse origine is vrijdagavond overleden na een CO-intoxicatie. De familie werd overgebracht naar het ziekenhuis.

‘Vrijdagavond omstreeks 19.10 uur werd er na een oproep aan de noodcentrale NC112 een MUG en een 112-ziekenwagen van brandweer Brussel uitgestuurd naar de François Van Cutsemstraat in Evere voor een acuut medisch probleem”, legt woordvoerder Walter Derieuw van de Brusselse brandweer uit. “Eenmaal ter plaatse aangekomen, trad de CO-melder van de medische ploegen in actie. De familie van het betrokken appartement werd geëvacueerd, de vensters werden geopend en bijkomende brandweer en medische middelen werden ter plaatse gevraagd. De familie (ouders en 3 kinderen van 3, 4 en 11 jaar) werden naar het ziekenhuis overgebracht. De toestand van het oudste meisje was op dat moment onrustwekkend.” Ze is later op de avond overleden, zo bevestigt het Brusselse Parket inmiddels.

Waterverwarmer

“De CO-vergiftiging bleek afkomstig te zijn van de waterverwarmer in de kleine badkamer”, legt Derieuw de oorzaak uit. “De familie had gebruik gemaakt van de badkamer. Er was duidelijk niet voldoende ventilatie, te weinig aanvoer van verse lucht en een slechte afvoer van de verbrandingsgassen. De gasteller en de boiler werden afgesloten en verzegeld door de technieker van Sibelga ter plaatse.”

“De andere appartementen in het gebouw beschikten over dezelfde configuratie in de badkamers en de installaties werden dus ook verzegeld. De betrokken families werden opgevangen door de politie en de gemeentediensten,” besluit de woordvoerder.

Preventietips

Om zulke tragische gebeurtenissen te voorkomen somt de brandweer nog enkele nuttige preventietips op. “Zorg voor aanvoer van verse lucht en ventilatie”, weet Derieuw. “Laat een goedgekeurd apparaat plaatsen door een erkende technieker, laat deze ook de verplichte controle uitvoeren en een regelmatig onderhoud. De afvoer van de verbrandingsgassen dient ook conform te gebeuren en gecontroleerd te worden. Besteed ook aandacht aan de CO - waarschuwingen van het KMI.” (jh/rdb)

Aangeboden door onze partners