Politievakbond VSOA: “Wij zijn de dweil van de maatschappij”

De betoging tegen coronamaatregelen eindigde zondag in rellen, 40 betoger werden opgepakt © Het Nieuwsblad

Afgelopen week betoogden de politiediensten zelf nog voor loonopslag, en daar kwam heel wat kritiek op. Maar zondag moesten ze ook massaal aanwezig zijn op de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel. En voor hen toont dat nog maar eens aan dat er iets moet veranderen. “De politie moet ook kunnen betogen.”

Bron: Radio 1

De politie had enkele duizenden betogers verwacht, maar uiteindelijk kwamen 35.000 mensen protesteren tegen de coronamaatregelen. Er braken ook rellen uit waardoor een veertigtal betogers opgepakt werd, drie agenten moesten naar het ziekenhuis en er was ook veel materiële schade. VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin spreekt maandag in De ochtend op Radio 1 van “klein crapuul” dat het nodig vond “om tijdens zo’n betoging geweld te gebruiken. Het begint een gewoonte te worden. En het wordt tijd dat justitie daar paal en perk aan stelt. En dat diegenen die opgepakt worden ook zeer zwaar gestraft worden. In de praktijk stellen we vast dat ze geitenwollensokkenstraffen krijgen.” Houssin roept justitie dan ook op zeer strenge straffen uit te spreken in plaats van symbolische. “Onze mensen blijven gemotiveerd, maar de politie wordt gebruikt als de dweil van de maatschappij.”

LEES OOK. 35.000 betogers verzamelen in Brussel tegen coronapas: sfeer grimmiger, waterkanon en traangas ingezet

Hij verwees daarbij ook naar de vakbondsacties van afgelopen week. De politiediensten vragen al jaren om opslag, maar worden telkens van het kastje naar de muur gestuurd. En ook dit keer bleek op de onderhandelingstafel dat er geen euro beschikbaar was. “We worden uitgespuwd door de regering. Eerste minister Alexander De Croo zei dat onze acties er ver over waren. De eerste acties waren nochtans vreedzaam. De tweede reeks acties waren verkeerscontroles door collega’s. Die hadden steun van de korpschefs en er was een wettelijke opdracht.” Op die verkeerscontroles kwam vanuit de maatschappij veel kritiek, want veel mensen stonden er lang door in de file. “Maar door de betoging zondag stond heel Brussel vast. Niemand heeft daarover geklaagd. Als de politie manifesteert, moet dat ook kunnen.”

LEES OOK. Nadat dokter vastzat in file politieactie: “Zomaar een rotonde afzetten omdat ze meer loon willen, dat is een misdrijf. Daar kunnen ze voor vervolgd worden”

Maandag trekken de politievakbonden opnieuw naar Brussel voor een manifestatie en overleg met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “We willen zo snel mogelijk rond de tafel en nu moet er wel boter bij de vis komen. Maar vergeet ook de andere voogdijminister niet. Het wordt tijd dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne kleur bekent.”

Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA. 

Vincent Houssin, ondervoorzitter van politievakbond VSOA. ©   Robin De Becker

 (sgg)

Lees ook

Nu in het nieuws