Ongerustheid groeit in Duitsland en Nederland: “De situatie is dramatisch: de maatregelen voldoen niet”

© Reuters

De Duitsers zullen tegen het einde van de winter “gevaccineerd, genezen of dood” zijn als gevolg van de huidige corona-uitbraak in het land. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn maandag gezegd. Ook bandskanselier Angela Merkel zegt op haar hoede te zijn en sluit verdere verstrengingen van de maatregelen niet uit. In Nederland hetzelfde verhaal: daar waarschuwt premier Rutte al voor strengere maatregelen. Het is duidelijk alle hens aan dek in beide buurlanden.

Bron: BELGA
Jens Spahn. 

Jens Spahn. ©  Michael Kappeler/dpa

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn riep zijn landgenoten maandag opnieuw op om zich te laten vaccineren in het licht van de explosieve toename van het aantal besmettingen met het coronavirus in de afgelopen weken. Duitsland wordt met name in het zuiden en het oosten zwaar getroffen door een nieuwe besmettingsgolf, die volgens experts en politici voornamelijk te wijten is aan een vaccinatiegraad (68 procent) die tot de laagste van West-Europa behoort.

Aftredend bondskanselier Angela Merkel en haar waarschijnlijke opvolger Olaf Scholz hebben donderdag besloten de maatregelen voor niet-gevaccineerden aan te scherpen, maar ze wijzen verplichte vaccinatie voor iedereen af. Sinds het begin van de pandemie stierven in Duitsland meer dan 99.000 mensen aan de gevolgen van Covid-19.  “We zitten in de vierde golf en de situatie is heel erg moeilijk in veel ziekenhuizen in Duitsland”, aldus Spahn op een persconferentie.

Merkel: “Maatregelen niet meer voldoende”

Die sombere boodschap werd maandag kracht bijgezet door bondskanselier Merkel. Zij waarschuwde haar partijgenoten dat de huidige coronamaatregelen “niet meer voldoende” zijn, in het licht van de “zeer dramatische situatie” veroorzaakt door de golf coronabesmettingen.

“We hebben een zeer dramatische situatie. Wat nu geldt, is niet voldoende”, werd Merkel geciteerd door deelnemers aan het partijoverleg van CDU in Berlijn. “We hebben te maken met een situatie die alles zal overtreffen wat we tot nu toe hebben meegemaakt.” Zelfs de 2G-regel, die enkel gevaccineerde en genezen burgers toegang geeft tot bepaalde plekken en activiteiten, zou ontoereikend zijn.

Snel stoppen

Vaccineren is belangrijk en juist, maar zou enkel op lange termijn werken en niet in staat zijn om de huidige ontwikkelingen een halt toe te roepen. De exponentiële stijging moet snel gestopt worden, willen we niet op de grens van het vermogen om op te treden botsen, zei de bondskanselier volgens de bronnen. Ze had de indruk dat veel mensen zich niet bewust zijn van de ernst van de situatie. Bondskanselier Merkel wees op het aantal nieuwe coronabesmettingen, dat elke twaalf dagen verdubbelt. Maandag is 68 procent van de Duitse bevolking volledig gevaccineerd. De voorbije dag werden 30.643 nieuwe coronabesmettingen en 62 overlijdens opgetekend.

Volgens deskundigen verslechtert de situatie op de afdelingen intensieve zorg van de Duitse ziekenhuizen. Momenteel krijgen 3.670 Covid-19-patiënten intensieve zorg. Bijna 1.200 van hen werden de voorbije week in het ziekenhuis opgenomen. In de ziekenhuizen van de deelstaten Beieren, Thüringen en Saksen is de situatie acuut: patiënten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen en geplande operaties worden uitgesteld. In Saksen, de zwaarst getroffen deelstaat, bereiden ziekenhuizen triagemaatregelen voor.

Ongerustheid in Nederland

Mark Rutte. 

Mark Rutte. ©  AFP

Niet alleen in Duitsland heerst grote ongerustheid over de coronasituatie. Ook in Nederland is dat het geval. In die mate zelfs dat de Nederlandse aftredende premier Mark Rutte maandag een dringende oproep deed aan zijn bevolking om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus. Anders kan de regering zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende ‘weegmoment’ gepland staat.

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt volgens Rutte in zijn jongste advies dat te veel mensen de basisregels laten versloffen, bijvoorbeeld door niet thuis te blijven en te testen bij klachten, geen afstand te houden en onvoldoende te ventileren. De naleving daarvan is “bepalend voor het aantal besmettingen”, zo benadrukt de premier.

“Spannend” in ziekenhuizen

Het dagelijkse aantal positieve testen ligt al dagen op rij boven de 20.000. Dat getal moet naar beneden, wil de zorg niet volkomen overbelast raken door de toestroom van coronapatiënten. Nu al is het “spannend” in de ziekenhuizen, waarschuwt Rutte. Het is volgens hem dan “heel belangrijk om de komende dagen een kentering te zien, ook in de naleving van de basisregels”.

De ontslagnemende regering kondigde anderhalve week geleden al extra maatregelen aan om het snel stijgende aantal besmettingen terug te dringen. Met onder meer beperktere openingstijden voor horeca en winkels en het weren van publiek bij sportwedstrijden hoopt het “een harde klap” toe te brengen aan het virus. Maar het duurt nog zeker tot het einde van de week voordat de effecten van die ingrepen zichtbaar worden, aldus Rutte. Toch gonst het al van de geruchten dat er eind deze week al nieuwe maatregelen aangekondigd zullen worden.

Nieuwste cijfers

De maandag bekendgemaakte cijfers tonen hoe precair de situatie is in Nederland: tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 23.066 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit.

In de afgelopen zeven dagen zijn 151.196 besmettingen bevestigd. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Vorige week maandag werd voor het eerst de grens van 100.000 positieve tests in een week tijd gepasseerd, nu gaat Nederland voor het eerst door de barrière van 150.000 positieve tests in zeven dagen.

Het weektotaal ligt 49 procent hoger dan vorige week, dus de verspreiding van het virus verliest nog geen tempo. Gemiddeld komt het neer op bijna 21.600 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 53e dag op rij en dat is bijna een record.

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 29 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 22 februari, precies negen maanden geleden. Doorgaans meldt het RIVM op maandagen wat minder sterfgevallen. Mensen die in het weekeinde zijn overleden, worden vaak in de loop van maandag geregistreerd, waarna ze meegeteld worden in de cijfers die het RIVM op dinsdag naar buiten brengt. Amsterdam, Dordrecht en Veenendaal hadden afgelopen dag elk drie gemelde sterfgevallen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten