VS wil samen met andere landen oliereserves vrijgeven om stijgende prijzen in toom te houden

 

 ©  AP

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn van plan een deel van hun oliereserves vrij te geven om de stijgende olieprijzen in toom te houden. De Amerikaanse president Joe Biden zou dat mogelijk dinsdag al aankondigen, zegt het persagentschap Bloomberg op basis van bronnen nabij het dossier. De olieproducerende landen van de OPEC+ lieten al weten dat ze in dat geval mogelijk hun eigen productie zullen aanpassen.

Bron: BELGA

Biden vindt al langer dat de olieprijs te hoog is en riep OPEC+ (het oliekartel OPEC, aangevuld met landen als Rusland) daarom op meer te gaan produceren. De olieproducerende landen, die vorig jaar veel last hadden van de toen lage olieprijzen, voelden daar echter niets voor. Biden probeert daarom een coalitie te smeden van landen die elk een deel van hun reserves op de oliemarkt brengen. Landen als India, Japan en Zuid-Korea zouden zich bij de VS aansluiten, en ook China overweegt zijn oliereserves aan te spreken.

De OPEC+-landen zijn niet blij dat strategische oliereserves ingezet zouden worden om de stijgende prijzen in toom te houden. Die reserves zijn bedoeld voor noodgevallen en daar is volgens de landen geen sprake van. 

Volgende week komt de OPEC+ bijeen om te praten over de productie voor december. Volgens de huidige plannen gaan de landen 400.000 vaten per dag extra produceren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten