Biden ambieert herverkiezing in 2024, meldt Witte Huis

In 2024 zal Joe Biden 82 jaar oud zijn. 

In 2024 zal Joe Biden 82 jaar oud zijn. ©  AFP

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om zich kandidaat te stellen voor een herverkiezing bij de presidentsverkiezingen in 2024. Dat heeft Jen Psaki, de woordvoerster van het Witte Huis, maandag bekendgemaakt.

Bron: BELGA, Guardian

Toen een journalist tijdens de dagelijkse persbriefing de vraag opwierp of Biden in 2024 kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen, antwoordde Psaki “dat het inderdaad zijn bedoeling is”. Verdere details gaf de woordvoerster niet. 

Er zijn vragen over de fysieke paraatheid van Biden. Afgelopen vrijdag onderging de 79-jarige president nog een darmonderzoek, maar werd hij door de dokters “fit for duty” verklaard.

Op het moment van de volgende presidentsverkiezingen op 5 november 2024 zal Biden bijna 82 jaar oud zijn: hij verjaart op 20 november. In 2020 was hij al de oudste presidentskandidaat die ooit verkozen werd in de VS.

Dalende populariteit, maar beter dan Harris

Biden kent de voorbije maanden een dalende populariteit, zelfs bij de Democraten. De partij werd stevig wakker geschud na een aantal Republikeinse overwinningen bij lokale verkiezingen, onder meer in Virginia. 

In een recente enquête van de Washington Post en ABC schaarde nog 40 procent van de kiezers zich achter Biden, een nieuw dieptepunt. Maar vicepresident Kamala Harris, die als gedoodverfde opvolgster van Biden wordt beschouwd, kreeg in een recente poll van Suffolk University en USA Today nog minder steun: amper 28 procent.

De laatste dagen waren er berichten dat Biden bondgenoten en politieke donoren aan het geruststellen was dat hij zich voor een tweede ambtstermijn zou kandidaat stellen.

Lees ook

Nu in het nieuws