Randstad gaat opleiding tot knelpuntberoep betalen

 ©  An Nelissen

HR-bedrijf Randstad biedt mensen die willen switchen naar een knelpuntberoep, een contract van onbepaalde duur, een gratis opleiding en een nieuwe baan.

Bron: BELGA

Randstad mikt daarbij onder meer op mensen die vastzitten in hun carrière, maar de stap niet willen zetten naar een opleiding, omdat ze schrik hebben hun loon en hun job op te geven. “Maar iedereen is welkom, met of zonder job, met of zonder diploma”, klinkt het.

Het nieuwe omscholingstraject Randstad Spark biedt kandidaten een contract van onbepaalde duur. Tijdens een traject van twee jaar gaan ze één dag in de week een knelpuntopleiding volgen, terwijl ze vier dagen in de week bij een werkgever aan de slag gaan, in een functie die aanleunt bij hun knelpuntopleiding. Intussen krijgen ze een vast loon, waarvan Randstad de dag opleiding voor zijn rekening neemt en de werkgever de rest.

Randstad geeft het voorbeeld van een bouwvakker die zich willen omscholen tot werfcoördinator. Hij kan die opleiding volgen, terwijl hij de rest van de week aan de slag is bij de nieuwe werkgever, op een werf of op kantoor, om er uiteindelijk als werfcoördinator aan de slag te gaan.

Kandidaten kunnen kiezen uit 23 opleidingen en 30 functies op graduaats- of bachelorniveau in logistiek, hr-beleid, de bouw en technische opleidingen. Het bedrijf werkt daar voor samen met verschillende Brusselse en Vlaamse hogescholen. Tijdens hun traject worden ze begeleid door een coach.

Niet enkel voor werklozen

Randstad wil op die manier de schaarste aan knelpuntprofielen aanpakken, en tegelijk een belangrijke drempel wegnemen om een loopbaan een nieuwe wending te geven, namelijk een vaste job en loon opgeven. 

Randstad zegt de eerste te zijn in ons land die met zo’n verregaand aanbod komt. Vandaag kunnen werklozen al bij de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB terecht voor een opleiding. “Maar dat is enkel voor werklozen, en mensen krijgen een uitkering. Bij ons krijg je een loon en een contract van onbepaalde duur. Dat is toch een ander gevoel”, aldus Vivian Roks van Randstad.

Randstad wil eind januari van start gaan met het nieuwe omscholingstraject. Een eerste rondvraag leverde al veel interesse op, klinkt het. “Bij de opstart rekenen we op een dertigtal kandidaten, maar op termijn moeten dat er honderden worden”, aldus Roks.

Aangeboden door onze partners