Premier De Croo en ministers in quarantaine: is ons land nu onbestuurbaar?

Eten met een masker op, dat gaat niet. Dus zetten onze premier en vier ministers maandag hun masker af tijdens een lunch met de Franse premier. Alleen testte die later op de dag positief op corona. Gevolg: de premier en de vier ministers moeten in quarantaine. Maar welke impact heeft dat? Kan ons land zo nog wel degelijk bestuurd worden? We vroegen het aan politicoloog Carl Devos.

Paul Demeyer

Maandag was de Franse premier Jean Castex in ons land voor een veiligheidsoverleg. Op de terugweg naar Parijs hoorde hij dat zijn dochter van elf positief had getest op corona. Castex liet zich meteen testen en bleek besmet. Onmiddellijk lichtte hij zijn Belgische collega’s in.

Schouderklopjes na de maskerloze speeches. ©  ISOPIX

LEES OOK. Gevaccineerd of niet gevaccineerd? Dit leren de cijfers op intensieve zorgen ons (+)

“We namen dan meteen contact op met onze medische adviseurs”, zegt de woordvoerder van de premier. “Zij raadden aan dat iedereen – premier Alexander De Croo (Open VLD) en de ministers Sophie Wilmès (MR), Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Annelies Verlinden (CD&V) en Ludivine Dedonder (PS) – meteen in quarantaine zouden gaan en woensdag een PCR-test zouden laten afnemen. Woensdag is dag-plus-één na het hoogrisicocontact.” De woordvoerder wil niet vooruitlopen op de resultaten maar wijst erop dat de meeste contacten veilig verliepen en in goed verluchte ruimtes.

Wel maskers bij het monument van de slachtoffers van de terreuraanslagen. ©  BELGA

“Hoewel de coronaregels zijn nageleefd was er ook één hoogrisicocontact, aangezien er een werklunch was”, zegt de woordvoerster van minister van Buitenlandse Zaken Sofie Wilmès (MR). Als minister Wilmès te horen krijgt dat ze positief testte, zal dat allicht een déjà-vu gevoel geven. Vorig jaar in oktober testte ze ook positief en lag ze zelfs een tijdje op intensieve.

LEES OOK. Premier De Croo en vier ministers in quarantaine na bezoek van besmette Franse premier

Alles digitaal

De premier én vier belangrijke ministers in quarantaine: welke impact heeft dat op de werking van het bestuur? De woordvoerder van Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zegt dat de justitieminister deze namiddag de commissievergadering over de hervorming van het seksuele strafrecht digitaal volgt. Ook de voorstelling van de beleidsnota Justitie morgen, is digitaal.

Donderdag ondergaan de premier en de vier ministers een PCR-test. ©  BELGAIMAGE

Ook minister van Landsverdediging Ludivine Dedonder (PS) volgt vandaag de commissie landsverdediging via videoconferentie. Maar haar spreekbeurt voor de studenten sociale politiek en internationale relaties aan de universiteit van Louvain-le-Neuve is verplaatst naar een latere datum.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft vandaag een zwaar overleg met de politie op de agenda, nadat die vorige week uit protest wegblokkades had opgezet om hogere lonen te eisen. Dat overleg gebeurt vandaag digitaal.

Nog vier vicepremiers

Politicoloog Carl Devos (UGent) zegt dat we niet hoeven te vrezen dat het land nu onbestuurbaar is. “Ongeveer heel vorig jaar is de ministerraad vooral via Zoom samengekomen. Politici zijn het ondertussen gewend om digitaal hun job te doen. Trouwens, sinds deze week moet heel het land weer vanop afstand werken, of toch vier dagen van de vijf. Als door zo te werken de economie niet stilvalt, zal ook de politiek niet stilvallen.”

LEES OOK. Vierde golf knabbelt aan onze verdedigingsmuren, en doet zelfs sommige afbrokkelen (+)

Toch is dit niet de ideale situatie om het land te besturen. Zolang het enkel gaat over praktische afspraken – wie doet wat? – kan de politiek op Zoom-sessies draaien, zegt Carl Devos. Maar het wordt toch moeilijker om vanop afstand diepgaande beslissingen te nemen. “Als je samen rond de tafel zit, kan je in één opslag de impact van je uitgesproken mening zien. Of je kan eens iets in iemands oor fluisteren. Bij een virtuele meeting gaat dat niet.”

Het is nog niet geweten hoelang de premier en zijn vier ministers in quarantaine moeten. Als ze besmet blijken, zal dat langer zijn. Maar zelfs dat hoeft geen probleem te zijn. Carl Devos wijst erop dat we nog vijf vicepremiers hebben die niet bij de ontmoeting met de Franse premier Castex waren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten