Anderhalve meter afstand houden vanaf woensdag weer verplicht in Nederland

 

Het is in Nederland vanaf woensdag weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het aftredende kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden.

Bron: BELGA

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plaatsen waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondmaskerplicht.

Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die de regering anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca, en het weren van publiek bij sportwedstrijden.

De Nederlandse regering blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.

Nu in het nieuws