Opnieuw Trump-vertrouweling gedagvaard in onderzoek naar bestorming Capitool

Roger Stone spreekt op een Trumprally voor het Amerikaanse hooggerechtshof in Washington op 5 januari 2021. Een dag later wordt het Capitool bestormd. 

Roger Stone spreekt op een Trumprally voor het Amerikaanse hooggerechtshof in Washington op 5 januari 2021. Een dag later wordt het Capitool bestormd. ©  Getty Images

Roger Stone, een voormalig adviseur en oude vriend van ex-president Donald Trump, wordt gedagvaard. Hij moet getuigen en documenten overleggen in het onderzoek naar de bestorming van het Capitool begin dit jaar.

cevtBron: Reuters; Belga

Het panel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari heeft maandag nog eens vijf mensen gedagvaard. Onder hen zijn Stone en Alex Jones, een bekende complotdenker en de oprichter van de beruchte samenzweringssite InfoWars.

Stone liet in een officiële verklaring aan de pers weten dat hij de dagvaardiging nog niet gezien had en zei ook dat hij op 6 januari van dit jaar niet wist dat het Capitool die dag bestormd zou worden. Jones heeft nog niet gereageerd.

Volgens het panel waren zowel Stone als Jones wel betrokken bij de organisatie en voorbereidingen van de mars die voorafging aan de bestorming. Daarom moeten ze getuigen en documenten overleggen. Eerder deze maand werden eveneens zes voormalige topadviseurs van de oud-president gedagvaard.

Nog andere getuigen opgeroepen

Het panel heeft verder ook Dustin Stockton opgeroepen te getuigen. Stockton is een politiek activist die connecties zou hebben met Steve Bannon, eveneens een ex-adviseur van Trump. Bannon werd zelf al eerder gedagvaard, maar weigerde eerder deze maand te getuigen voor een parlementscommissie. Justitie klaagde hem daarom aan voor minachting van het parlement. Hierop gaf Bannon zichzelf vorige week aan bij de nationale recherche FBI. Hij kan maximaal een jaar celstraf krijgen.

Ook Jennifer Lynn Lawrence - de verloofde van Stockton, niét de bekende Hollywoodactrice - en een woordvoerder van Trump zijn gevraagd te getuigen.

Met de bestorming wilden Trump-aanhangers voorkomen dat de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Bijna 700 mensen Capitool-bestormers werdeb al aangeklaagd voor de aanval. Justitie wil weten of er een link was tussen het Witte Huis en de Trump-aanhangers die het Capitool aanvielen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten