Franse oplichter die zich 20 jaar lang voordeed als franciscaan veroordeeld voor fraude

 

 ©  AFP

Een serie-oplichter in het zuiden van Frankrijk is veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij zich meer dan 20 jaar voordeed als een franciscaanse minderbroeder. Op die manier stal de man geld van goedwillende gelovigen. Dat meldt de Franse regionale krant Nice Matin dinsdag.

Bron: BELGA

Onder de naam ‘Don Romano’ pleegde de man de feiten en deed hij alsof hij lid was van de kloosterorde. Het ging zelfs zo ver dat hij misvieringen hield en gelovigen ontving om bij hem te biechten. Een keer wist hij 2.500 euro aan donaties te ontfutselen die zogezegd bedoeld waren voor de bouw van een kindertehuis in Afrika. 

De leugen kwam in 2018 al aan het licht toen ‘Don Romano’ beweerde dat hij een staatssecretaris van het Vaticaan was. Tijdens een bezoek aan de Zuid-Franse stad Toulon, ontmaskerde een priester hem na wat opzoekwerk op het internet. 

De oplichter heeft sindsdien al een paar keer een celstraf moeten uitzitten voor zijn praktijken, maar verviel erna telkens opnieuw in de rol. De rechtbank van Toulon veroordeelde de man maandag tot een celstraf van 30 maanden.

Lees ook

Nu in het nieuws