Belgisch spookbedrijf ontving miljoenen uit Congo van entourage Kabila

Tussen 2012 en 2018 stroomden miljoenen naar ons land via ondernemers uit de entourage van toenmalig Congolees president Joseph Kabila.  ©  REUTERS

Een Belgisch-Congolees ondernemersduo uit de entourage van ex-president Joseph Kabila stuurde miljoenen naar een Brussels bedrijf dat niet bestaat. Een deel van dat geld kwam terecht op een rekening bij ING België. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van De Standaard in het kader van “Congo Hold-up”.

Bron: BELGA

Het Congolese filiaal van de corrupte BGFI-bank (Banque Gabonaise et Française Internationale) diende niet alleen voor verdachte geldstromen in Congo zelf, maar vanuit de bank stroomde ook geld naar België. Vanuit de directe omgeving van toenmalig president Joseph Kabila gingen miljoenen naar de ING-rekening van een bedrijf in Ukkel dat niet bestaat, wat vragen doet rijzen over mogelijke witwaspraktijken.

Zo stroomde tussen 2012 en 2018 minstens 6,35 miljoen euro vanuit BGFI naar ons land. Dat geld vertrok grotendeels van rekeningen die toebehoren aan Alain Wan en Marc Piedboeuf, twee Belgisch-Congolese ondernemers die deel uitmaken van de entourage-Kabila. Zowat 5,9 miljoen werd gestort naar een Belgisch bedrijf dat op de verrichtingen de naam ‘Mambimbi Wan Afritec’ kreeg. Zeker 550.000 euro belandde op een ING-rekening die op de facturen stond.

Het bedrijf ‘Mambimbi Wan Afritec’ blijkt echter een spookbedrijf te zijn, want in het Belgische ­bedrijvenregister staat geen onderneming met die naam. Bovendien blijken er verzonnen adressen gebruikt te zijn. ING België ging niet in op concrete vragen over die rekening of de eigenaars ervan. Ook leden van de familie Wan en Marc Piedboeuf weigerden in te gaan op vragen over het onvindbare Brusselse bedrijf.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten