“Plots zag ik dat iemand mijn mailtje al las”: nieuw Belgisch slachtoffer van Pegagus-spyware

© AFP
Het Security Lab van Amnesty International heeft sporen van Pegasus-spyware gevonden op de iPhone van een Belgische activist. Dat melden Knack en Le Soir woensdag.
“Op 1 november stuurde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken mij een mailtje”, zegt El Mahjoub Maliha (36) uit Tessenderlo. “Toen ik de mailbox op mijn iPhone opende, merkte ik dat het mailtje al als ‘gelezen’ stond aangevinkt. Nog voor ik de mail had gezien. Hoe kon dat nu? Op dat moment begreep ik dat iemand meekeek op mijn telefoon.”
Daarop nam Maliha begin november contact op met het Security Lab van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Hij stuurde systeemdiagnoses en een kopie van de gegevens op zijn iPhone door. Daarop vond het Security Lab sporen van kwaadaardige processen gerelateerd aan Pegasus. De sporen dateren van januari, maart, april, mei en juni 2021.
De Belg die afkomstig is uit de Westelijke Sahara werkt als vrijwilliger voor Codesa, een collectief van Saharawi mensenrechtenactivisten.
El Mahjoub Maliha is het vierde bekende Belgische slachtoffer van Pegasus, een spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group. NSO verkoopt die spyware aan landen en overheidsdiensten. Daarmee kunnen ze vanop afstand gsm’s hacken en er vervolgens alle informatie uit halen, zoals wachtwoorden, sms’jes, foto’s en contactenlijsten. De software kan ook de microfoon en camera op afstand inschakelen of ongezien screenshots maken.
LEES OOK. Apple stapt naar rechter tegen Israëlische spionagesoftware
Lees ook
Video
Hoofdpunten
“De tijd dringt”: VN-waakhond waarschuwt voor “nucleaire catastrofe” als gevechten rond kerncentrale niet snel stoppen
Landbouwers zien hun opbrengst mee uitdrogen: “Ik ben bijna zeker dat de helft verloren is”
De duisternis is terug in het hoofd van Selah Sue: “Zelfs als alles in je leven goed zit, kan je hervallen”
“FBI zocht bij Trump naar geheime documenten over kernwapens”, justitie vraagt vrijgave huiszoekingsbevel
Voor meer dan twintig miljoen verkocht en de schulden weggezuiverd: waarom Anderlecht toch nog geen big spender zal worden