Vanaf vrijdag geen Uber meer in Brussel

Vanaf vrijdagavond biedt Uber in Brussel geen taxidienst meer aan.  

Het Brusselse Hof van Beroep heeft woensdag geoordeeld dat een oud stakingsbevel tegen taxiplatform UberPop in Brussel, ook nu nog geldt voor de diensten van Uber. “Deze uitspraak is gebaseerd op verouderde wetgeving”, reageert Uber.

Korneel Delbeke

Uber zal vanaf vrijdag 18 uur zijn diensten niet meer aanbieden in Brussel.

Het Amerikaanse taxiplatform streek in 2014 neer in Brussel met UberPop, waarbij particulieren zich konden aanmelden om tegen betaling personen te vervoeren. Maar een rechtbank oordeelde in 2015 dat de dienst niet wettelijk was en vaardigde een stakingsbevel uit tegen UberPop. Daarop hervormde Uber zijn diensten in Brussel en het bedrijf werkt sindsdien alleen nog samen met chauffeurs die over een VVB-vergunning beschikken (eenzelfde vergunning als limousinechauffeurs).

Sinds 2015 kon Uber zo blijven groeien in Brussel, waar naar eigen zeggen zo’n 2.000 chauffeurs voor het taxiplatform rijden. Maar het Brusselse Hof van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat het stakingsbevel tegen UberPop ook nog van toepassing is op de huidige dienstverlening van Uber.

“Deze uitspraak is gebaseerd op verouderde regelgeving die dateert van voor de komst van smartphones en waarvan de regering al zeven jaar heeft beloofd deze te hervormen”, zegt Laurent Slits, verantwoordelijke van Uber in België. “Wij zijn zeer bezorgd, omdat 2.000 Brusselse VVB-chauffeurs vanaf vrijdag de mogelijkheid verliezen om inkomsten te genereren. Wij dringen er bij de Brusselse regering op aan snel de sector te hervormen, zodat chauffeurs kunnen blijven werken en voorzien in het levensonderhoud van hun gezinnen.”

Uber onderzoekt of het tegen de zaak in beroep kan gaan.

Honderden Uber-chauffeurs voeren actie

Chauffeurs gelinkt aan taxiapp Uber hebben woensdagavond het verkeer verstoord op de Brusselse ring. Dat meldt Mobiris, het verkeerscentrum van de hoofdstad.

Belga constateerde ter plekke dat er grote vertragingen waren op de kleine ring in Brussel, met name aan de Naamsepoort en Kunst-Wet. Het gaat om een enkele honderden chauffeurs, die naast de ring ook expreswegen komende vanaf de luchthaven bezetten. De demonstranten zaten allemaal in hun auto, maar stonden ofwel stil of reden stapvoets.

De demonstranten roepen de Brusselse regering op om dringend werk te maken van nieuwe wetgeving, omdat de beslissing van de rechtbank gebaseerd is op een besluit uit 1995. “We zullen Brussel elke dag blokkeren tot we een antwoord krijgen van het kabinet van minister Vervoort (minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, red.)”, aldus Fernando Redondo, voorzitter van de vereniging van Belgische Limousinechauffeurs (ACBL).

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten