Gentse chef Sam (38) mag naar ‘olympische spelen’ van gastronomie: “Voor mij is het alles of niets”

 Chef-kok Sam Van Houcke

 Chef-kok Sam Van Houcke ©  Maste

Gent -

De Gentse kok Sam Van Houcke (38) heeft zich geplaatst voor de Europese finale van de prestigieuze Bocuse d’Or wedstrijd, in maart 2022 in Budapest.

Arnout Cogen

De wedstrijdkok en chef van restaurant Maste, in de Tondelierlaan, behaalde afgelopen weekend zijn ticket voor de ‘olympische spelen’ van de gastronomie. Tijdens de horecabeurs in Flanders Expo versloeg hij vier andere koks in de Belgische finale.

De pithiviers met rode biet, Cevenne ui, garnituur, old groendal en een hollandaise van gueuze die Van Houcke voorschotelde, werd het meest gesmaakt door de jury, met daarin onder meer sterrenchef Peter Goossens. Behalve een plaats in de Europese finale, won Van Houcke ook 6.000 euro.

“Mijn geheim? Altijd rustig blijven, niet roepen of gooien met potten en pannen en vooral concentratie. Sommige kandidaten zijn blij dat ze mogen meedoen, voor mij is het alles of niets. Veel respect voor de jonge gasten die er zondag stonden, er heerste een amicale en respectvolle sfeer.”

Budapest 2022

“Deze week tekenen we de eerste lijnen van het parcours in Budapest uit. Het gaat spannen, we hebben maar drie maanden”, zegt Van Houcke. Het menu in Budapest wordt een plateau met drie garnituren waar hert, ganzenlever, zure room en cottage cheese verplichte ingrediënten zijn. Ook de Franse, Zweedse en Noorse kandidaten zijn al gekozen. “We kijken eerst in eigen rangen waar onze creativiteit, smaak en traditie zit, daarna zien we wel.”

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent