‘s Ochtends verkozen tot eerste vrouwelijke premier in Zweden, ‘s avonds treedt Magdalena Andersson af

 

 ©  AP

Minder dan acht uur na haar verkiezing in het parlement tot eerste vrouwelijke regeringsleider in Zweden heeft Magdalena Andersson bij parlementsvoorzitter Andreas Norlén haar ontslag ingediend. Zij had immers de steun van de Groenen voor haar minderheidscoalitie verloren.

evdgBron: BELGA

De ecologisten stapten op nadat het parlement een alternatief begrotingsontwerp van de oppositie had aangenomen.

Het was de eerste keer dat het parlement in Stockholm een begroting goedkeurde die met een “extreemrechtse partij” is onderhandeld”, zei Per Bolund, één van de twee partijleiders op een persconferentie, verwijzend naar de populistische Zweedse Democraten.

“Er is een grondwettelijke praktijk die wil dat een coalitieregering ontslag neemt als een partij die verlaat. Ik wil geen regering leiden waarvan de legitimiteit in het geding is”, zei de 54-jarige sociaaldemocrate op een persconferentie.

De vroegere minister van Financiën voegde eraan toe te hopen op een herverkiezing bij een latere stemming en een 100 procent sociaaldemocratische regering te kunnen leiden.

Of zo een stemming er komt is voorlopig onduidelijk.

Norlén heeft naar eigen zeggen het ontslag aanvaard en contacteert nu de partijleiders alvorens morgen/donderdag te beslissen hoe het nu verder moet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten