UCI pakt op WK veldrijden in Amerika uit met Team Relay: hoe werkt dat?

 

 ©  Foto Marc Van Hecke

Voor het eerst pakt de Internationale Wielerunie (UCI) op de wereldkampioenschappen veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville met een Team Relay uit. Het wordt bij manier van spreken een testevenement.

Hugo Coorevits

Een landenteam zal drie mannen en drie vrouwen bevatten. Sléchts één man en één vrouw moeten elite zijn. De vier andere leden van de ploeg mogen ofwel junior of U23 zijn. Kiest een natie voor twee juniores en twee U23-crossers, ook goed. De enige voorwaarde is dat ze allemaal in hun leeftijdsklasse ook individueel aan het WK veldrijden meedoen.

De Team Relay wordt op vrijdag 28 januari uitgetest, terwijl de andere proeven zoals voorzien in het weekend worden gehouden.

Hoe werkt het?

Het stramien is heel simpel: elke crosser moet één ronde rijden en tikt in de wisselzone de volgende renner van zijn land aan die zijn lus rijdt. Na zes ronden is de Team Relay gepiept. Of de eliterenner eerst of laatst crost, dat maakt niet uit. De bondscoach bepaalt zelf de volgorde van zijn zes crossers.

Na de Team Relay op de weg is dit dus een heel nieuw nummer in het veldrijden waarbij de primeur naar Fayetteville gaat. (hc)

Lees ook

Nu in het nieuws