“Cocaïne recupereren, ten koste van alles en iedereen”: bekende cocaïnesmokkelaar ‘Flash’ opnieuw opgepakt

Antwerpen/Maldegem -

Yannick ‘Flash’ W. zit weer in de cel. Deze zomer kwam hij vrij na een procedurefout, maandag pakte de politie hem weer op. W. wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van partijen cocaïne. Bij een mislukte uithaling werd een brandwacht in elkaar getimmerd.

Speurders vielen maandag op veertien verschillende plaatsen in en rond Antwerpen binnen op zoek naar de groep rond Yannick W. Het onderzoek naar de bende startte in augustus 2020 met een gewelddadig incident op de terreinen van Belgian New Fruit Wharf (BNFW) aan kaai 206 van het Leopolddok.

Een groepje uithalers dat daar ‘s nachts bezig was met het openslijpen van een container met fruit uit Zuid-Amerika takelde daar een brandwacht toe. Het slachtoffer had hen naar verluidt nog niet eens opgemerkt toen hij aangevallen werd. De onschuldige man kreeg een zak over zijn hoofd getrokken en incasseerde verschillende slagen. Hij kon zich losrukken en sprong uit wanhoop het Leopolddok in. “Hij verstopte zich een tijd achter aan containerschip en kon uiteindelijk via de bemanning van een schip alarm slaan”, zegt het parket. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Zijn aanvallers hadden het hazenpad gekozen toen de politie ter plaatse kwam. In de container waar ze aan het slijpen waren werd 476 kilogram cocaïne gevonden, afkomstig uit het Ecuadoraanse Guayaquil. De politie situeerde hen in het Amsterdamse milieu van beroepscriminelen. “Ze zouden als missie gehad hebben om een partij cocaïne te recupereren uit de koelcontainer en dit blijkbaar ten koste van alles en iedereen”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Gekraakte berichten uit Sky ECC

Dankzij het kraken van berichtendienst Sky ECC hebben de speurders ook in dit dossier een doorbraak geforceerd. Ze konden de organisatie ook linken aan de invoer van 308 kilogram cocaïne uit Brazilië. De groep verdachten die in beeld komt, bestaat uit verschillende oude bekenden die de afgelopen maanden al in verschillende dossiers opgepakt werden.

Onder meer Yannick ‘Flash’ W. (34) zit terug in de cel. Hij werd begin dit jaar in Spanje opgepakt als spilfiguur van de ‘Vuitton-bende’ die op grote schaal cocaïne invoerde. In zijn cel in Antwerpen werd ‘Flash’ na het kraken van Sky opnieuw gearresteerd, dit keer als verdachte van het bedreigen van een dokwerker in Merksem. “Die man werd bedreigd door vier of vijf mannen die in ware commandostijl binnenvielen in zijn woning. Onder bedreiging van een wapen werd hem een telefoon overhandigd waarop hij gecontacteerd zou worden”, vertelde het parket destijds. W. is sinds de zomer met een enkelband thuis in het drugsdossier en werd in het andere dossier vrijgelaten na een procedurefout.

Verdachten zijn oude bekenden en Oost-Vlaamse transporteur

In totaal werden maandag, dinsdag en woensdag in België en Nederland twintig verdachten opgepakt. Onder hen verschillende oude bekenden. Zo pakten de speurders onder meer de Wuustwezelse Nederlander Meraldo P. (29) op, P. zat al in de cel als verdachte in twee drugsdossiers, voor de beschieting van The Pasta House in Deurne en voor het bedreigen van de Merksemse dokwerker. Ook vrachtwagenchauffeur Don N.R., werd deze week weer opgepakt.

De naam van Vincent D.B. prijkte in 2018 op een dodenlijst.

De naam van Vincent D.B. prijkte in 2018 op een dodenlijst. © rr

Niels D.C. op zijn beurt is de rechterhand van Yannick W. en duikt tegenwoordig in zowat elk dossier mee met Flash op. Khalid ‘Calippo’ S. werd in het verleden vervolgd (en vrijgesproken) in een zaak rond de verkoop van pakjes cocaïne in Deurne en Antwerpenaar Vincent D.B. hield zich destijds op in de entourage van Frank De Tank. Zijn naam stond op een dodenlijst die in 2018 in Antwerpse brievenbussen verspreid werd.

Maandag werd ook Thomas V.d.A., de baas van een transportfirma uit Maldegem, opgepakt. De man, die met ‘The Godfather’ op zijn vrachtwagen rondrijdt, zou voor de organisatie transporten gedaan hebben.

Transporteur Thomas V.D.A.(28) uit Maldegem werd opgepakt.

Transporteur Thomas V.D.A.(28) uit Maldegem werd opgepakt. © rr

De kopstukken van de organisatie zouden nog op de loop zijn. Het parket zegt dat voor vier verdachten internationale aanhoudingsbevelen werden uitgevaardigd.

vdaa, sare
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten