Overlegcomité komt vrijdag al opnieuw samen: “Wachten betekent nog meer miserie”

© Het Nieuwsblad

Het Overlegcomité komt vrijdag vervroegd samen door de steeds slechter evoluerende coronacijfers in ons land. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) bekendgemaakt tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Op dat overleg tussen de regeringen zal overgegaan worden tot strengere maatregelen. “Wachten betekent nog meer miserie”, zei Frank Vandenbroucke.

sgg, gjs

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) had donderdagochtend op Radio 1 al aangekondigd dat de mogelijkheid bestond dat het Overlegcomité vervroegd zou samenkomen. “Als het nodig is om te handelen, moeten we dat ook doen. We hebben altijd gezegd dat we snel kunnen schakelen als het nodig is, en als de cijfers zich nu zo aandienen dat actie nodig is, moeten we ook beslissingen nemen.”

Vrijdagochtend

En dat Overlegcomité vindt vrijdagochtend om 8 uur al plaats, zo heeft premier De Croo bekendgemaakt tijdens het vragenuurtje over de coronasituatie in de Kamer. “De situatie op intensieve zorgen is slechter dan het meest negatieve scenario van experten een week geleden. Daarom heb ik beslist het Overlegcomité morgen al te laten samenkomen. Om samen met de verschillende regeringen een evaluatie te maken van de situatie”, zei De Croo.

“We gaan op drie pistes werken”, ging hij verder. “Ten eerste: de vaccinatie, en dan vooral de boosterprik, versnellen. Dat blijft onze beste bescherming. Ten tweede: we moeten kijken hoe we de zorg kunnen ondersteunen. De druk in de eerste lijn en de ziekenhuizen is erg groot. Ten derde: we moeten kijken naar een pakket maatregelen, niet-medische interventies, en we gaan ook moeten kijken naar nieuwe steunmaatregelen. We gaan niemand in de steek laten.”

Alle sectoren

Dat doet vermoeden dat in bepaalde sectoren opnieuw een verminderde activiteit zal toegelaten zijn, of zelfs een sluiting. “We zullen de meest riskante activiteiten het meest moeten beperken of stopzetten”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kort nadien. Hij had het over extra maatregelen in alle sectoren: het onderwijs, de vrije tijd, het professionele leven, enzovoort. “We moeten niet naar elkaar wijzen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Maar we moeten strenge maatregelen nemen die onmiddellijk ingaan. Wachten betekent nog meer miserie.”

De huidige situatie duldt volgens Vandenbroucke geen enkel uitstel. Vandaag zijn 1,25 miljoen mensen ingeënt met een boosterprik. Die moeten snel worden gevolgd door grote groepen mensen. Zaterdag zullen de ministers van Volksgezondheid de aanpak van die derde prik op punt stellen, luidde het.

Maatregelen naleven

Premier De Croo benadrukte ook nog het belang van de maatregelen na te leven. “Maatregelen betekenen niets als ze niet worden nageleefd. Zorg ervoor dat de maatregelen gevolgd worden en bedankt aan diegenen die dat vandaag doen en die dat de voorbije maanden hebben gedaan”, aldus de eerste minister.

De Kern komt donderdagavond al bijeen om dat Overlegcomité voor te bereiden.

LEES OOK

Nu in het nieuws