New York Times pikt emotionele Gentse documentaire op : “Complete verrassing”

Renate Raman en Joren Slaets wonnen eerder dit jaar al een prijs op het JEF-jeugdfilmfestival. ©  IF

Gent -

‘Yaren en de Zon’, van de Gentse filmmakers Renate Raman en Joren Slaets, gaat de wereld rond. De korte documentaire over rouwende kinderen was al op heel wat internationale festivals te zien. Nu is de film zelfs geselecteerd door de New York Times, die het zal vertonen op hun website.

Max Dedulle

In ‘Yaren en de Zon’ maken we kennis met de tienjarige Yaren, die haar mama verloor. Ze gaat naar een kamp van Missing You vzw, een organisatie die kinderen en jongeren helpt rouwen om het verlies van een dierbare. Op het kamp is ruimte om te praten over hun verdriet, maar ook om te spelen en gewoon kind te zijn. (lees verder onder de foto)

De film gaat over een zwaar thema, maar er kan ook gelachen worden. ©  IF

De documentaire won al een prijs op het Belgische jeugdfilmfestival JEF en reisde later naar festivals in onder meer Chicago, Amsterdam en het Duitse Leipzig. “Op dat laatste festival is de film opgemerkt door de New York Times”, zegt Renate Raman, die de film maakte samen met Joren Slaets. “Op hun website Op-Docs verzamelen ze documentaires van over heel de wereld. Er zitten zelfs films van Oscarwinnaars bij, en daar staan we binnenkort tussen.”

Ondanks het gevoelige thema is ‘Yaren en de Zon’ geen donkere of zwaar verteerbare film. “En net dat evenwicht konden de Amerikanen smaken”, zegt Renate. “Er kan ook eens gelachen worden, dat merken we ook aan de reacties in de zalen. De selectie is een complete verrassing voor ons, maar een hele eer!”

‘Yaren en de Zon’ is te zien op VRT.NU.

Aangeboden door onze partners