Dalle: “Uitspraak van rechtbank in zaak Bart De Pauw geeft erkenning aan rechten en leed van de slachtoffers”

 

 ©  Olivier Matthys

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft via Facebook gereageerd op de uitspraak in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw. “De uitspraak van de rechtbank geeft erkenning aan de rechten van de slachtoffers, erkenning voor het leed dat hen werd toegebracht. Het gaat hier om ontoelaatbare feiten”, zegt hij.

Bron: BELGA

De correctionele rechtbank van Mechelen achtte Bart De Pauw donderdag schuldig aan de belaging van vijf vrouwen. Eén vrouw bezorgde hij volgens de rechtbank ook overlast door gebruik te maken van elektronische communicatiemiddelen. De televisiemaker kreeg zes maanden met uitstel. 

LEES OOK. Acht keer vrijgesproken, maar ook veroordeeld: “Bart De Pauw focuste zich enkel op zijn drang om graag gezien te worden”

Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle geeft die uitspraak “erkenning aan de rechten van de slachtoffers” en aan “het leed dat hen werd toegebracht”. “Het gaat hier om ontoelaatbare feiten. De rechter geeft aan dat een lijn duidelijk en herhaaldelijk werd overschreden.”

Aanzetten tot nadenken

De minister vindt dat het proces “iedereen moet aanzetten tot nadenken”. “Achter luchtig entertainment op tv schuilt soms een heel andere realiteit. Het vergde moed om hiermee naar buiten te komen, om die eerste stap te zetten. Als er nog meer slachtoffers zijn, zullen zij zich hopelijk door deze uitspraak gesterkt voelen om te durven spreken. Er wordt naar hen geluisterd en grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd.” 

Dalle werkte de afgelopen maanden samen met de sector aan plannen om grensoverschrijdend gedrag in de media te voorkomen en aan te pakken, zegt hij nog. “Binnenkort komen we met de plannen naar buiten”, klinkt het. “Het wordt een engagement samen met de mediabedrijven, dat verdergaat dan vrijblijvende verklaringen. We delen met de volledige mediasector een sterke ambitie en trekken een duidelijke lijn: dit nooit meer.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten