Ook UZA onderzoekt vier stalen op mogelijke ‘supervariant’: “Dit kunnen we niet tegenhouden”

 

 ©  BELGAIMAGE

Antwerpen -

De nieuwe supervariant – door de Wereldgezondheidsorganisatie ‘omikron’ genoemd – is ook in ons land opgedoken. Dat heeft minister Vandenbroucke gezegd op de persconferentie na het overlegcomité. Het universitair ziekenhuis UZA onderzoekt vier verdachte stalen uit onze provincie. “Zondagavond weten we het resultaat”, aldus microbioloog Veerle Matheeussen.

Christoph Meeussen

Het UZA kreeg deze week al vier verdachte stalen binnen uit triagecentra. Wetenschappers vermoeden dat het gaat om de nieuwe supervariant. “Twee verdachte stalen zijn afkomstig van reizigers uit Moskou. Twee andere stalen zijn van personen zonder recente reisgeschiedenis”, weet Patrick Smits. Dat laatste is relevant omdat het – indien bevestigd – kan wijzen op lokale transmissie.

Maar eerst moet er dus zekerheid zijn. De stalen zijn al in een genoomsequencer gestopt. Zo wordt het hele DNA van deze variant in kaart gebracht om zeker te zijn. “Zo’n analyse duurt wat langer dan een PCR-test omdat je veel meer data moet genereren”, zegt Veerle Matheeussen. “Zondagavond hebben we normaal gezien uitsluitsel. Het gaat helaas niet sneller.”

Het UZA heeft het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid ingelicht over de patiënten bij wie de verdachte test werd aangetroffen. “AZG heeft contact opgenomen met de huisartsen om voor strikte isolatie te zorgen. Er is ook informatie opgevraagd over eventuele reizen naar bijvoorbeeld het zuiden van Afrika. De kans bestaat alleszins dat er al meerdere gevallen zijn.”

“Niet tegen te houden”

“Ook deze variant gaan we niet kunnen tegenhouden, maar het is natuurlijk raadzaam om de gevallen op te sporen en maatregelen te nemen. Hoeveel gevaarlijker deze variant is, weten we nog niet. Daarvoor is het nog te vroeg. We zien wel dat de variant een combinatie is van vele mutaties en deleties. Dus bestaat de kans dat hij besmettelijker is én beter bestand tegen de huidige vaccins omdat de mutaties en deleties de antilichamen die de vaccins maken beter omzeilen. Maar paniek is niet nodig. Dezelfde maatregelen zijn van tel tegen deze variant.”

De Wereldgezondheidsorganisatie komt vandaag, vrijdag, samen om te bepalen of het gaat om een variant of interest (interessewekkende variant) of een variant of concern (zorgwekkende variant).

Lichtpuntje

Smits wil nog een lichtpuntje meegeven. “De gewoonlijke maatregelen werken ook tegen deze variant: ventilatie – oh zo belangrijk – net zoals handen wassen, je mondmasker dragen en afstand houden.”

Nu in het nieuws