Minister Verlinden verduidelijkt coronaregels: “Met maximaal 15 personen samen op weekend”

De nieuwe coronaregels grijpen dan toch ook in op privébijeenkomsten. Zo mogen groepen van vrienden of familieleden nog wel samen op weekend, maar met maximaal vijftien. Dat staat in het Koninklijk Besluit, zo verduidelijkte minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op Radio 1. Maar zaterdagavond bleek dat die informatie niet helemaal correct was en een huisje afhuren met meer dan 15 mensen wel degelijk mag, alleen wordt het sterk afgeraden.

cka

LEES OOK. OVERZICHT. Deze coronamaatregelen gaan vanaf vandaag in

Tot in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vertegenwoordigers van de verschillende regeringen de laatste hand gelegd aan het Koninklijk Besluit om het zo helder mogelijk te krijgen. Dat KB werd zaterdagochtend gepubliceerd en stipuleert alle maatregelen die gisteren werden afgekondigd maar bevat nog één verrassing.

Groepen van vrienden of familieleden kunnen nog samen op vakantie, maar mogen dan met maximum 15 personen in één woonst verblijven klonk het zaterdagochtend. “We begrijpen dat mensen nood hebben aan vakantie, maar we proberen het mixen van verschillende bubbels - ook al gebruiken we dat concept niet meer - te beperken”, zei ze. “Verschillende groepen vrienden en familie mogen nog samen naar logies, maar we hebben het beperkt tot 15 personen.” Zaterdagavond bleek echter dat een huisje huren wel degelijk kan met meer dan 15 mensen, feesten kan dan weer niet met meer dan 15 personen. “We hebben er die bepaling in gezet omdat het niet de bedoeling is om in die toeristische logies te doen wat niet in een feestzaal mag”, klinkt het.

Nog een opheldering: op restaurant tellen kinderen jonger dan 12 niet mee bij de zes personen die samen aan een tafel mogen zitten. “Net zoals vorige keer gaat het om zes personen vanaf twaalf jaar.” Vrijdag werd al bekendgemaakt dat cafés en restaurants de deuren moeten sluiten tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s morgens. Ook het leveren of afhalen van maaltijden en drank is verboden tijdens die uren.

De maatregelen gaan in om 11 uur zaterdagochtend. Alleen voor grote evenementen is er uitstel tot maandagmorgen 7 uur. “We begrijpen dat het onprettig is. Maar we willen vermijden dat er beelden ontstaan van heel veel mensen die alles nog een laatste keer uit de kast halen om te feesten.”

Over Kerst en Nieuwjaar wilde Verlinden liever nog geen uitspraken doen. “De vraag zal zijn of we binnen dit en tien dagen vooral de curves van de hospitalisaties zien afvlakken. Deze maatregelen gelden vooreerst voor drie weken, maar als we één ding geleerd hebben in deze crisis is het om altijd met twee woorden te spreken en voorzichtig te zijn.”

Lees ook

Nu in het nieuws