Bijkomende maatregelen voor West-Vlaams pluimvee door vogelgriep in Frankrijk

 

 ©  Rob Engelaar

In de Noord-Franse gemeente Warhem is vogelgriep type H5 vastgesteld. Daardoor zijn er ook bijkomende maatregelen nodig in delen van de gemeenten De Panne, Veurne, Alveringem en Poperinge in het westen van West-Vlaanderen, zo meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

ckaBron: BELGA

Deze gemeenten vallen namelijk deels in de bewakingszone van tien kilometer die rond de besmetting werd ingesteld. Als bijkomende maatregel zijn in die zone nu ook alle verzamelingen, zoals markten, beurzen en tentoonstellingen, van pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels verboden. Bovendien moet alle pluimvee, hobbypluimvee en andere vogels (waaronder duiven) - met uitzondering van loopvogels - worden opgehokt of afgeschermd met behulp van netten. Deze maatregelen gelden zowel voor professionele als particuliere houders. Voor professionele houders gelden nog bijkomende voorzorgsmaatregelen.

Voorts herinnert het FAVV ook nog eens aan de maatregelen die sinds 15 november gelden voor het hele grondgebied. Die houden in dat alle pluimvee - uitgezonderd loopvogels - moet worden opgehokt of afgeschermd met bijvoorbeeld netten. Bovendien moeten alle pluimvee en vogels binnen (of onder netten) worden gevoederd en gedrenkt. En dat drinken mag geen regenwater zijn of oppervlaktewater waartoe wilde vogels toegang hebben.

Het vogelgriepvirus is niet gevaarlijk voor de mens. Eieren en gevogelte kunnen zonder problemen geconsumeerd worden.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten