Matthias Casse wint in Abu Dhabi zijn tweede Grand Slam (en is genomineerd voor beste mannelijke judoka)

 ©  AFP

Matthias Casse heeft zaterdag het Grand Slam judotoernooi van Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten in de klasse tot 81 kilogram gewonnen. De nummer twee van de wereld versloeg in de finale de Rus Alan Khubetsov (IJF-12) met een golden score. Na 1:17 in de extra tijd maakte hij het af met een ippon.

Jens HeylenBron: BELGA

Hoewel hij nog ver van zijn topniveau zit, demonstreerde Casse dat hij geëvolueerd is naar een complete judoka en met een breed arsenaal van aanvalstechnieken heel onvoorspelbaar geworden is voor de tegenstander. Casse dwong Khubetsov, die hij ook in twee vorige ontmoetingen verslagen had, constant in het verweer, met telkens een nieuwe aanvalstechniek. Voor de extra tijd leverde dat geen punten op, maar dan volgde een indrukwekkende ippon. Khubetsov werd zonder enig verweer plat op de rug gesmeten.

In zijn eerste kamp van de dag was de Canadees Constantin Gabun (IJF-122) niet meer dan een opwarmertje voor Casse. Na 3:11 stond de tweede waza-ari en de daaraan gelijkgestelde ippon op het scorebord. Ook de kwartfinales en de halve finales won de Hemiksemnaar met ippon. Achtereenvolgens kregen de Oekraïener Sergiï Krivchach (IJF-94) en de Rus Aslan Lappiganov (IJF-18) in de verlengingen een derde strafpunt achter hun naam.

Voor de 24-jarige Casse is het de tweede zege op Grand Slam-niveau. Vorig jaar won hij het prestigieuze toernooi van Parijs. Dit seizoen kroonde Casse zich al tot wereldkampioen, won hij zilver op het EK en brons op de Olympische Spelen.

Jeroen Casse (-73 kg), de jongere broer van Matthias, was minder succesvol in Abu Dhabi. Hij werd in de achtste finales uit het toernooi gewipt door de Mongoliër Tsogtbaatar Tsend-Ochir (IJF-2), die later op de dag het podium op mocht voor goud.

 ©  BELGAIMAGE

Matthias Casse genomineerd voor beste mannelijke judoka 2021

De Internationale Judofederatie IJF heeft zaterdag de genomineerden bekendgemaakt voor de jaarlijkse IJF Awards. Matthias Casse staat in het rijtje van vijf mannelijke judoka’s.

De IJF kiest ieder jaar een mannelijke en een vrouwelijke Judoka van het Jaar. Daarnaast zijn er awards voor de mooiste ippon, de beste coach, het grootste talent en het judomoment van het voorbije jaar. In iedere categorie zijn er vijf genomineerden. Stemmen kan tot 10 december via https://awards.ijf.org.

In de categorie beste mannelijke judoka heeft Casse, wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram, de concurrentie van de Japanse olympische kampioen bij de -66 kg, Abe Hifumi, de Georgische vice-olympische kampioen en wereldkampioen bij de - 73 kg Lasha Shavdatuashvili, de Portugese wereldkampioen bij de -100 kg Jorge Fonseca en de Tsjechische olympische kampioen bij de zwaargewichten Lukas Krpalek.

De internetpoll winnen, wordt moeilijk voor Casse. “Ik hoop dat veel Belgen op mij stemmen, maar het zal moeilijk zal zijn om de Japanner en de Georgiër achter mij te houden, want zij komen uit echte judolanden”, beseft Casse. “Maar ik ben al vereerd om in het rijtje van genomineerden te zijn opgenomen. Dat is al een erkenning op zich.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten