Toon Aerts en Eli Iserbyt zorgen voor spektakelstuk in Besançon, maar: “Tijd dat Wout en Mathieu erbij komen”

Iserbyt won gisteren een beklijvend duel in Frankrijk.© BELGA

Dat heet een statement. Straks maken met Van Aert en Pidcock twee van ‘de grote drie’ hun intrede in het veldrijden. Maar in de allerlaatste cross zonder hen zorgden Aerts en Iserbyt in het Franse Besançon nog even voor de mooiste wedstrijd dit seizoen. Suspense tot de meet. Toch kijken ook zij uit naar volgende week: “Benieuwd of we één, twee of, wie weet, misschien wel helemaal geen plaatsje opschuiven in de stand.”

Wim Vos in Besançon

LEES OOK (+). Wout van Aert houdt een week voor terugkeer in het veld deur richting WK open: “Ik ga Iserbyt en co. echt niet zomaar eventjes kloppen”

“Een schone cross, toch?” Toon Aerts moest er om glimlachen. Had hij zaterdag na een imposante prestatie de cross in Kortrijk gewonnen en de leidersplaats in de X20 Trofee overgenomen, dan moest hij in het Besançon de duimen leggen voor Eli Iserbyt. Maar zelfs dat kon zijn humeur niet verpesten. Zo’n fijn spektakelstuk hadden beiden neergezet. Samen weg vanaf de eerste ronde, nadien voortdurend positiewissels, Aerts die even de betere leek, dan een uitschuiver maakte, opnieuw dichterbij kwam, weer een foutje maakte… Het massaal opgekomen Franse publiek werd verwend. Ook Aerts had het gezien. “Daaraan zie je dat we Wout en Mathieu niet per se nodig hebben om een spannende cross neer te zetten”, merkte hij fijntjes op.

Toch kunnen ook zij het waarderen dat de grootste crossnamen van de voorbije jaren er straks weer bij zijn. Van Aert en Pidcock vanaf volgende week ; Van der Poel vanaf 18 december. “Omdat de cross er alleen maar interessanter door wordt”, knikt Iserbyt. “Zij zorgen toch voor dat tikje extra. Als ik de crossen in Kortrijk en Besançon zie is het misschien zelf nodig. Het is opvallend hoeveel voorsprong Toon en ik hadden na amper twee rondes. Er mogen wel een paar jongens bijkomen.”

Ook al zal het veel veranderen, weten ze alletwee. “Vooral aan onze uitslag”, grinnikt Aerts. “Gaan we een of twee plaatsjes achteruit schuiven? Hoewel, je weet je het nooit.” Maar dat is niet het enige dat wijzigt, gaat Aerts verder. “Vooral het koersverloop gaat anders zijn. De voorbije weken – Ruddervoorde, Merksplas, Koksijde – zag je vaak dat er gekoerst werd met intervallen. Veel optrekken, veel stil vallen. Dat is voorbij. Straks wordt het meer een tijdrit. Snoeihard vanaf de eerste ronde, om pas stil te vallen aan de meet. Geen probleem. Mij ligt dat zelfs beter.”

 ©  BELGA

Zoals ook voor Iserbyt de intrede van Van Aert en co voordelen heeft. Na zijn winst in Besançon staat hij nog wat steviger aan de leiding in de Wereldbeker, een klassement waarvoor de grote drie sowieso niet meer in aanmerking komen. Integendeel, ze gaan straks dure punten wegkapen bij de concurrenten van Iserbyt. “Voor mij worden die Wereldbekercrossen hierdoor zelfs relaxter”, knikt die laatste.

Blijft de vraag of ze verwachten dat Van Aert en Pidcock volgende week meteen gaan meedoen voor winst? Aerts twijfelt: “Wout zal er vooraan wel bij zijn. Maar Pidcock zie ik niet direct winnen. Die is nooit super in zijn eerste cross. Heel anders dan Mathieu. Die is technisch zo goed en zo flitsend, die gaat direct vol meedoen voor winst. Bij hem moet je vooral hopen dat hij er geen onemanshow van maakt.” Iserbyt besluit: “Het is een beetje afwachten. Als ik Wout moet geloven heeft hij niet echt gepiekt naar de eerste wedstrijden. Afwachten dus. Maar hij gaat zich ook niet willen belachelijk maken. Hij zal wel op niveau zijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten