Pieter Lesaffer

“Meer dan ooit is er nu behoefte aan duidelijke en heldere regels”

Pieter Lesaffer

De aanpak van deze vierde golf begint een akelig déjà-vugevoel op te roepen zoals in de allereerste maanden van deze crisis. Een Overlegcomité vol losse eindjes, bureaucratische regels die de toets met de werkelijkheid niet doorstaan en een clash tussen federale en Vlaamse ministers.

De chaos rond de teststrategie is het ergste. Voortaan moeten we zogezegd enkel op de eerste dag testen. Al heeft minister Vandenbroucke dat na kritiek van de huisartsen bijgestuurd naar “de eerste dag, die in de praktijk neerkomt op de derde, vierde of vijfde dag”. Maar dat maakt de chaos net nog groter, want wat betekent dat nu? Tegelijk blijven de artsenverenigingen oproepen enkel op dag 5 te testen, om zo minder overspoeld te worden.

Het valt op hoe scherp de huisartsen nu reageren. Het is duidelijk dat hun geduld op is na anderhalf jaar in de frontlinie, balancerend tussen de steeds veranderende regels en de noden van hun patiënten. In de hele samenleving heerst nu overgevoeligheid. Deze vierde golf slaat keihard toe en de onzekerheid is enorm. We zitten op een zeer explosief punt in deze crisis. Daarom is het belangrijker dan ooit om heldere, eenduidige en consequente maatregelen te hebben. Alle begrip dat dit door de virologische volatiliteit niet zo eenvoudig is als het lijkt. Maar dat is nog iets anders dan de onnodige chaos die er nu weer heerst. Het is alsof we de voorbije maanden helemaal niks hebben geleerd. Alsof alle beleidsmakers weer zoals in maart 2020 met de armen in de lucht rond elkaar rennen.

Wat het helemaal cynisch maakt, is hoe het politieke opbod op andere vlakken weer gewoon doorgaat. Terwijl de regering-De Croo zoveel moeite heeft om koers te houden op de coronagolven, bedreigt het Franstalige gekibbel de stabiliteit van de hele regering. Cabinet querelles, de Franstalige versie 2.0 van het kibbelkabinet, met Magnette en Bouchez in de hoofdrol. PS-voorzitter Paul Magnette probeert krampachtig te bewijzen hoe incontournable zijn partij is, en Bouchez blijft zichzelf maar luid op de borst kloppen.

Ook dat roept akelige herinneringen op aan de eerste coronagolf. Toen hadden we nog geen regering. De formatie zat in het slop omdat elke partij zo met zichzelf bezig was, en niet met het algemeen belang.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten