Opnieuw strengere coronamaatregelen in Gents hoger onderwijs: “Examens en feestdagen redden”

 

 ©  FRED DEBROCK

Gent -

HoGent en UGent nemen opnieuw extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Aan de UGent wordt het aantal studenten dat in een auditorium mag zitten beperkt, en HoGent schakelt bijna volledig over naar digitaal onderwijs.

Fien Lakiere

Vanaf volgende week maandag gaan de lessen aan HoGent maximaal digitaal door. De maatregel loopt tot aan de kerstvakantie. Alleen praktijklessen die niet online gegeven kunnen worden, gaan nog op de campus door.

“We nemen die beslissing door de harde realiteit van de cijfers, en het uitvallen van collega’s en studenten”, zegt Isabelle Claeys van HoGent. “We hebben daarin een maatschappelijke rol, en willen de examens en de feestdagen proberen te redden.”

Op vraag van de studentenraad zijn er wel twee aanpassingen ten opzichte van de vorige periode van afstandsonderwijs. “De lessen gaan zo veel mogelijk live door, zodat er toch interactie mogelijk is, ook al is dat digitaal. En de campussen blijven open, zodat studenten die er nood aan hebben er kunnen studeren of online lessen kunnen volgen.”

Activiteiten afgelast

Ook aan de UGent worden er vanaf maandag nieuwe maatregelen genomen. Tot aan de kerstperiode staan er beperkingen op het aantal studenten dat een les mag bijwonen. In grote auditoria mag bijvoorbeeld maar een vijfde van de plaatsen ingenomen worden. Practica kunnen wel doorgaan.

Niet alleen de lessen worden anders georganiseerd. Ook andere indooractiviteiten van studentenverenigingen of UGent-medewerkers mogen niet meer doorgaan, op enkele uitzonderingen na.

Rector Rik van de Walle verwijst naar de negatieve evolutie van de corona-indicatoren bij het nemen van deze beslissing. “De extra maatregelen van het Overlegcomité en het advies van de GEMS hebben een belangrijke impact op het coronabeleid van de UGent.”

Hij roept UGent’ers op om moed te houden. “Zorg voor onszelf en voor anderen blijft een belangrijk aandachtspunt. Weet dat er binnen de UGent op dit vlak heel wat ondersteuning beschikbaar is, zowel voor studenten als voor medewerkers. Maak gebruik van dit aanbod als je daar nood aan hebt alsjeblieft”, klinkt het.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent