Eddy Demarez na ongepaste uitspraken opnieuw aan de slag bij Sporza: “Traject in het teken van herstel”

Begin augustus werd Sporza-journalist Eddy Demarez (53) door de VRT op non-actief gezet na ongepaste uitspraken over de Belgian Cats op de Olympische Spelen. Vandaag is hij er achter de schermen opnieuw aan de slag.

“Eddy Demarez is sinds kort weer aan de slag bij Sporza. Momenteel werken we met hem in vertrouwen aan een geslaagde terugkeer achter de schermen. Dit traject staat in het teken van herstel, we maken er om privacyredenen verder geen details over bekend”, bevestigt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. Op de vraag of op termijn een terugkeer òp het scherm mogelijk is, geeft de openbare omroep vooralsnog geen sluitend antwoord. “We willen hier verder niet op vooruitlopen”, klinkt het.

LEES OOK. VRT wil komaf maken met machocultuur op Sporza-redactie na uitspraken Eddy Demarez: hoe verloopt ‘inclusietraject’?

Na het incident met Demarez maakte de VRT ook bekend dat ze haar sportredactie onder de loep zou nemen. Dat zou gebeuren met een zogenaamd ‘inclusietraject’, met een analyse van en aanbevelingen voor de heel ploeg. Verschillende personen, onder wie VRT-gezicht Linde Merckpoel, hadden het toen namelijk over “het topje van de macho-ijsberg”. Maar ook daarover treedt de openbare omroep liever niet in detail.

Eddy Demarez deed zijn uitspraken tijdens een livestream over de terugkeer van de Belgische basketbalvrouwen uit Tokio en maakte onder meer opmerkingen over de geaardheid van enkele speelsters. Die reageerden meteen duidelijk: “Respectloos, pijnlijk en denigrerend.” Ook minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) sprak zich er toen over uit. Hoewel hij de zaak “te betreuren” noemde, voegde hij eraan toe dat “we moeten opletten voor een samenleving waar één fout al kan leiden tot het einde van je loopbaan”. (bpr)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook