Peter Mijlemans

“Als de aanpak van corona in de soep draait, komt die ene dooddoener boven: het is complex. Dat is vaak een makkelijk excuus”

 
Peter Mijlemans

Een soap zonder einde, met plotwendingen. Dat is contacttracing in dit land. Het zo belangrijke wapen om de curves van corona te bedwingen. De uitverkoren tool om die geest weer in de fles te krijgen, er een stop op te duwen en de besmettingen in een hermetische quarantaine te draaien.

De onthullingen over de fraude waarbij contacttracers voor privéfirma’s werkten terwijl ze door de Vlaamse overheid werden betaald, komen bovenop een lange reeks mankementen. Opmerkelijk dure contracten. Apps die niet werkten en werken. Te veel contacttracers en dan weer te weinig. En nu dus fraude die al die tijd echt niemand had opgemerkt. De rij incidenten is haast eindeloos en om moedeloos van te worden.

Een slechter moment voor de onthullingen kon er voor het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid ook niet zijn. De nieuwe gevreesde variant is aan de invasie begonnen. Terwijl de wereld al een weekend in alarmfase is, wordt nu een kleine cel opgezet, die de besmetten belt om te zeggen dat ze in quarantaine moeten. In Nederland werden gisteren twee mannen besmet met omikron van een vliegtuig gehaald omdat ze aan de quarantaine wilden ontsnappen. In België zou het een mirakel zijn mocht al iemand afweten van zijn besmetting. Mocht het al gelukt zijn om die personen te traceren en hun contacten te scannen, dan is er wel geen mogelijkheid meer om te controleren of ze zich aan de regels houden. De gewone burger wordt elke dag opgeroepen om verantwoordelijkheid op te nemen. De overheid mag dat ook wel doen. Terwijl de hele wereld dit weekend in alarmfase ging, nam de federale regering een vrij weekend. Om gisteren pas te kijken wat te doen tegen omikron.

Als het opnieuw in de soep draait, komen de dooddoeners boven. Zoals deze gisteren van het Agentschap: “Contactopsporing is een heel complex verhaal.” Zonder twijfel. Maar met al het geld dat er ingepompt is, had dat “complex verhaal” al lang een simpel werkmiddel moeten zijn om het virus toch wat beter onder controle te houden.

Lees ook

Nu in het nieuws