Testbeleid in Gentse ziekenhuizen verandert: één testcentrum sluit, ander breidt uit

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

Het testcentrum voor Covid-19 in het AZ Sint-Lucas in Gent maakt vanaf woensdag meer ruimte vrij voor Gentenaars die een coronatest nodig hebben. Het testcentrum in Jan Palfijn sluit de deuren.

Bert StaesBron: BELGA

Met meer dan 3.000 testen per dag onder de Gentenaars was het vorige week een van de drukste periodes in de testcentra in de stad.

Het enige testcentrum waar je zonder afspraak terecht kan – in het UZ Gent – werd vorige week al uitgebreid om tegemoet te kunnen aan de grote vraag. De wachtrijen die er eerde deze maand stonden, zijn daardoor grotendeels verdwenen. Je kan er elke weekdag tussen 10 en 14 uur zonder afspraak terecht voor een test.

Vanaf woensdag wijzigt het beleid in de andere Gentse ziekenhuizen. Eén testcentrum dat op afspraak werkte – dat in het AZ Jan Palfijn – sluit op 1 december de deuren. Dit centrum werd opengehouden door de huisartsenvereniging, maar sluit nu.

Daarom wordt in het AZ Sint-Lucas een tand bijgestoken. Vanaf woensdag kan je er zeven dagen op de week terecht voor een test. Wie een test wil, moet die wel online inboeken. Zonder afspraak langs gaan kan niet in het Sint-Lucasziekenhuis, maar extra testlijnen maken meer afspraken mogelijk, tot 500 per dag. Binnen 24 uur zijn de resultaten van de PCR-test beschikbaar.

Het massaal testen onder de Gentenaars toont aan dat het coronavirus nog steeds snel circuleert, al lijken de jongste cijfers voorzichtig te dalen. Dat kan betekenen dat de piek van deze golf achter de rug is.

De laatste twee weken hebben meer dan vierduizend Gentenaars (4.251) positief getest. De positiviteitsratio – het aandeel mensen die een test afneemt én positief test – ligt de laatste week gemiddeld op 13 procent. Dat betekent dat één op de zes Gentenaars die een officiële coronatest laat doen, ook het virus te pakken heeft.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent