Geslacht verdwijnt van identiteitskaart

Themabeeld 

Themabeeld ©  BELGA

De vermelding van het geslacht zal binnen afzienbare tijd van de Belgische identiteitskaarten verdwijnen. Minister van Justitie ­Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) hebben daarover een wetsontwerp klaar.

mv

Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2019 deels de transgenderwet van een jaar eerder, omdat die niet toeliet dat non-binaire personen – mensen die zich noch als man noch als vrouw identificeren – zich als dusdanig konden registreren. De regering kiest er daarom nu voor om de weergave van het geslacht op de identiteitskaart volledig te schrappen.

Momenteel bekijkt Binnenlandse Zaken nog enkele technische aspecten, zoals de vraag in welke mate het schrappen van het geslacht reizen zou kunnen bemoeilijken, en hoe de uitrol van de nieuwe kaarten moet gebeuren. “Zodra de laatste technische aspecten zijn uitgeklaard, willen we dit snel doorvoeren”, zegt Jessika Soors, de woordvoerder van Schlitz. (mv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten