Wachtenden aan Klein Kasteeltje mogen plots binnen, maar opvang krijgen ze niet allemaal: “Toestand was niet langer houdbaar”

Elke nacht slapen asielzoekers in de vrieskou in de hoop op een opvangplekje © Het Nieuwsblad

Alle mannen die al dagenlang dag en nacht aanschoven aan het Klein Kasteeltje in Brussel om daar hun asielprocedure in gang te zetten, zijn daar dinsdagochtend samen met de andere wachtenden binnengelaten om zich te laten registreren. Opvang krijgen ze niet allemaal: daarvoor is er nog niet voldoende plaats.

hca, gjs

Koukleumen was het twee weken lang voor zowat honderd alleenstaande mannen die zich willen registreren om asiel aan te vragen in ons land. Om hun plaats in de lange wachtrij niet kwijt te raken, moesten ze ter plaatse blijven en brachten ze onder andere de voorbije ijskoude nachten in de buitenlucht door. Maandag werd nog een asielzoeker onderkoeld afgevoerd, al heeft hij het ziekenhuis intussen kunnen verlaten.

LEES OOK. Elke nacht slapen in de vrieskou in de hoop een plekje in opvang te krijgen: “Wie uit de rij vertrekt, is plaats kwijt”

Dat ze daar dagenlang moesten wachten, heeft alles te maken met de opvangcrisis. Wie zich registreert om asiel aan te vragen, moet bij wet verplicht opvang krijgen in ons land, maar er is een aanzienlijk gebrek aan opvangplaatsen. Daarom werden de voorbije dagen alleen minderjarigen, kwetsbare personen en families binnengelaten in het Klein Kasteeltje. Tal van alleenstaande mannen bleven dus vruchteloos buiten wachten. Daar was de voorbije dagen forse kritiek op gekomen.

Alle wachtenden binnen

Dinsdagochtend werd daarom beslist dat alle wachtenden het aanmeldcentrum binnen mochten. “Om de druk aan de poort te verminderen”, luidt de uitleg bij Fedasil. “De toestand was daar niet meer houdbaar.” De stad Brussel zette extra politiemensen in om dat allemaal in goede banen te leiden, klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “De voorbije weken hadden die mensen ook al de mogelijkheid om zich te registreren, maar dat was niet meer mogelijk door de veiligheidssituatie daar. De stad heeft nu meer politie ingezet om te helpen.”

Meer dan 150 mensen werden dinsdag binnengelaten in het centrum. Het gaat om 70 personen in gezinsverband en 24 niet-begeleide minderjarigen, die geregistreerd werden en opvang zullen krijgen. De rest waren alleenstaande mannen, en voor de meerderheid van hen is opvang niet mogelijk door het gebrek aan opvangplaatsen. “Er zullen dus zeker mensen het Klein Kasteeltje opnieuw moeten verlaten”, klinkt het nog. “Er is gewoon niet genoeg plaats.”

Lees ook

Nu in het nieuws