Opgelet voor ‘tractorfile’: boze boeren trekken woensdag de straat op in Gent

 

 ©  Karel Hemerijckx

GENT -

Op woensdag 1 december plannen de boeren een grote tractorenactie in alle Vlaamse provincies, tegen het uitblijven van een stikstofkader. Dat kondigt de Boerenbond aan. In Gent verwacht de politie grote verkeershinder op de R40.

Bert StaesBron: BELGA

Concreet zullen tractoren omstreeks 14 uur op de kleine ringwegen rond Roeselare, Gent, Tienen, Geel en Hasselt rijden. Het is niet de bedoeling om straten te blokkeren, maar er wordt wel verkeershinder verwacht.

In Gent verwacht de politie “grote verkeershinder” op de aanrijroutes naar Gent en stadsring R40, vooral tussen 12 uur en 16 uur. “We vragen weggebruikers om rekening te houden met deze hinder en extra reistijd in te calculeren, of, indien mogelijk, de omgeving te vermijden.”

20 kilometer

Er hebben zich zo’n 2.000 tractoren voor de actie ingeschreven, zegt de woordvoerster van de Boerenbond Vanessa Saenen aan persagentschap Belga. “Als je weet dat een tractor zo’n 10 meter lang is, betekent dat dus een colonne van 20 kilometer”.

Aanleiding voor de actie is het uitblijven van een stikstofkader door de Vlaamse regering na het stikstofarrest van 25 februari. Dat zorgt voor veel onzekerheid onder de Vlaamse landbouwers. Volgens de Boerenbond staat de toekomst van duizenden bedrijven op het spel, want zonder nieuw kader blijft men in het ongewisse over vergunningen.

“Bedrijfsmodellen en toekomstplannen werden (door het arrest red.) van de ene dag op de andere onderuitgehaald, bedrijfsontwikkelingen zijn onmogelijk en zelfs een regeling voor vergunningen die op korte termijn aflopen, was niet mogelijk”, klinkt het. De actie vindt plaats onder de slogan #geefboerentoekomst.

De Vlaamse regering beloofde snel een einde te maken aan de onzekerheid met een nieuw definitief stikstofkader, maar sinds mei blijft het stil, hekelt de Boerenbond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent